Tarta na obiad to danie należące do praktycznych w mojej kuchni. Jeśli lubicie wytrawne tarty, to na pewno wiecie co mam na myśli. Do tarty na ogół wykorzystuję resztki obiadowe. Tak, w mojej kuchni staram się nie marnować jedzenia, A jeśli ugotuję coś w większej ilości to z myślą, że będę przyrządzać tartę, drożdżowe pierogi lub krokiety. Jest wiele sposobów na wykorzystanie obiadowych resztek, a jednym z nich jest wytrawna tarta.
Dzisiaj proponuję tartę na obiad w stylu włoskim, z kurczakiem, suszonymi pomidorami, zieloną papryką, kozim serem i mnóstwem świeżego oregano. Wczoraj gotowałam zupę z tuszki kurczaka. Z reszty przyrządziłam smażonego kurczaka. Nogi smażone udka zjedliśmy dzisiaj na obiad, a smażone filety z piersi kurczaka wykorzystałam do tarty.
Wytrawne tarty z resztek obiadowych
Jak widzicie z jednego kurczaka można przyrządzić naprawdę wiele i kilka tanich obiadów. Dla każdego coś dobrego! Prawda? Lubię gotować oszczędnie ale smacznie i rozmaicie. Tartę z kurczaka przyrządzam często i za każdym razem inaczej. Kurczak świetnie smakuje z brokułami. Tarta z kurczakiem i cukinią to kolejny przepis na to pyszne danie. Tarta z resztek to po prostu tani obiad na każdą kieszeń.
Tarta na obiad
5 – 6 porcji
Składniki:
Spód do tarty
225 g pszennej mąki
120 g masła, zimnego
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie
1 filet z piersi kurczaka, smażony lub pieczony
4 suszone pomidory w zalewie
1 zielona papryka, mała
½ czerwonej cebuli
50 g koziego feta
30 g żółtego sera
3 jajka
2 białka
250 ml mleka
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka świeżego oregano
¾ łyżeczki suszonego oregano do posypania
Zimne masło posiekaj nożem z mąką. Kiedy zacznie tworzyć się kruszonka dodaj zimną wodę. Zagnieć ciasto tylko do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem dno formy o średnicy 25 cm. Odetnij brzegi. Nakłuj dno widelcem, wysyp na dno ceramiczne kuleczki do pieczenia i wstaw spód do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut. Spód lekko przestudź, wyjmij kuleczki.
Na wierzchu upieczonego spodu połóż kawałki kurczaka, papryki, feta i pomidorów. Posyp świeżym oregano i piórkami cebuli. Zakończ tartym serem. W misce rozmieszaj trzepaczką jajka, białka i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na wierzch tarty.
Wstaw tartę do piekarnika nastawionego na 200ºC. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC i piecz jeszcze przez 20 minut. Tarta powinna się zrumienić, a środek powinien być ścięty. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Tarta ładnie się zetnie i będzie się lepiej kroić. Podziel tartę na porcje i podaj z sałatą.