Chili zupa z kurczakiem i awokado

Bardzo lubię chili i w ogóle kuchnię meksykańską, która dzisiaj zainspirowała mnie do przyrządzenia zupa. Zupa chili z kurczakiem i awokado, bo o niej mowa, jest idealna o tej porze roku. Rozgrzewa i syci. Ugotowałam zupę na rosole z kurczaka. Przyrządziłam ją w stylu chili, a więc dodałam fasolę, kawałki obranego z kości kurczaka, kwaśną śmietanę, żółty ser i awokado.

Nie ma wątpliwości, że jest to zupa chili, ostra i rozgrzewająca. Zamiast kolendry dodałam jednak pietruszkę. S. nie lubi kolendry, ale to nic nie szkodzi, bo z powodzeniem można ją zamienić na zdrową pietruszkę.

chili_kurczak_zupa_przepis_codojedzenia

Zupa to popularne danie w naszym domu. Przyrządzam zupy często. Często wracam do tradycyjnych smaków jak zupa pomidorowa czy ogórkowa. Dużą popularnością cieszy się zupa buraczkowa.

zupachili_kurczak_awokado_codojedzenia

Przyprawy w zupie są bardzo ważnym elementem. Zupę chili doprawiłam wędzoną papryką i chili w proszku. Dodałam również sporo świeżej chili do środka. Zupa jest w miarę ostra. Ostrość nieco łagodzi dodatek kwaśnej śmietany i żółtego sera. Sądzę, że ten przepis na zupę wypróbuję nie jeden raz!

chili zupa kurczak przepis codojedzenia

Zupa chili

6 – 8 porcji

Składniki:

2 l rosołu z kurczaka

400 g gotowanego kurczaka bez kości

2 marchewki

1 pietruszka

3 ząbki czosnku

1 cebula

1 chili

2 łyżki masła

1 żółta papryka

1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

1 łyżeczka chili w proszku

1 puszka fasoli, u mnie fasola Jaś

250 g serka philadelphia

Dodatki

50 g żółtego sera, startego

200 g kwaśnej śmietany

2 awokado

pęczek natki pietruszki

1 zielone chili

Do rosołu włóż pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Na patelni rozgrzej masło. Pokrój cebulę, czosnek, chili i paprykę w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj do zupy wraz z odcedzoną fasolą, serkiem i przyprawami. Dopraw zupę solą i gotuj 10 minut. Następnie dodaj mięso z kurczaka.

Napełnij zupą miseczki. Posyp zupę żółtym serem, natką pietruszki i pokrojonym w krążki, zielonym chili. Podaj zupę z kwaśną śmietaną i kawałkami awokado. Można posypać dodatkowo czarnym pieprzem. Zupę można jeść z chlebem. Smacznego!

 

1 Komentarz

  • Porada dla młodych kucharzy – miechunka peruwiańska idealnie pasuje do smaku awokado. Zachodzi między nimi fantastyczna reakcja, która wpływa na doznania smakowe. Polecam serdecznie. Bardzo dobry przepis swoją drogą, jestem fanem ostrych potraw i myślę, że będę śledził Twojego bloga.

    Dodam, że bio surowce zakupiłem stąd: http://www.aladorbio.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *