Bardzo lubię chili i w ogóle kuchnię meksykańską, która dzisiaj zainspirowała mnie do przyrządzenia zupa. Zupa chili z kurczakiem i awokado, bo o niej mowa, jest idealna o tej porze roku. Rozgrzewa i syci. Ugotowałam zupę na rosole z kurczaka. Przyrządziłam ją w stylu chili, a więc dodałam fasolę, kawałki obranego z kości kurczaka, kwaśną śmietanę, żółty ser i awokado.
Nie ma wątpliwości, że jest to zupa chili, ostra i rozgrzewająca. Zamiast kolendry dodałam jednak pietruszkę. S. nie lubi kolendry, ale to nic nie szkodzi, bo z powodzeniem można ją zamienić na zdrową pietruszkę.
Zupa to popularne danie w naszym domu. Przyrządzam zupy często. Często wracam do tradycyjnych smaków jak zupa pomidorowa czy ogórkowa. Dużą popularnością cieszy się zupa buraczkowa.
Przyprawy w zupie są bardzo ważnym elementem. Zupę chili doprawiłam wędzoną papryką i chili w proszku. Dodałam również sporo świeżej chili do środka. Zupa jest w miarę ostra. Ostrość nieco łagodzi dodatek kwaśnej śmietany i żółtego sera. Sądzę, że ten przepis na zupę wypróbuję nie jeden raz!
Zupa chili
6 – 8 porcji
Składniki:
2 l rosołu z kurczaka
400 g gotowanego kurczaka bez kości
2 marchewki
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 chili
2 łyżki masła
1 żółta papryka
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
1 puszka fasoli, u mnie fasola Jaś
250 g serka philadelphia
Dodatki
50 g żółtego sera, startego
200 g kwaśnej śmietany
2 awokado
pęczek natki pietruszki
1 zielone chili
Do rosołu włóż pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Na patelni rozgrzej masło. Pokrój cebulę, czosnek, chili i paprykę w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj do zupy wraz z odcedzoną fasolą, serkiem i przyprawami. Dopraw zupę solą i gotuj 10 minut. Następnie dodaj mięso z kurczaka.
Napełnij zupą miseczki. Posyp zupę żółtym serem, natką pietruszki i pokrojonym w krążki, zielonym chili. Podaj zupę z kwaśną śmietaną i kawałkami awokado. Można posypać dodatkowo czarnym pieprzem. Zupę można jeść z chlebem. Smacznego!
1 Komentarz
Porada dla młodych kucharzy – miechunka peruwiańska idealnie pasuje do smaku awokado. Zachodzi między nimi fantastyczna reakcja, która wpływa na doznania smakowe. Polecam serdecznie. Bardzo dobry przepis swoją drogą, jestem fanem ostrych potraw i myślę, że będę śledził Twojego bloga.
Dodam, że bio surowce zakupiłem stąd: http://www.aladorbio.com