Przepis na wigilijny barszcz czerwony, który jest szybki w wykonaniu. Polecam go wszystkim zapracowanym, bo jest to przepis z koncentratu, który bezstresowo można ugotować wcześniej. Taki koncentrat gotuję ze sporej ilości buraków. Gotuję tak długo aż większość wody odparuje. Gotowy koncentrat jest gęsty i bardzo słodki. Gorący koncentrat, wlewam do butelki i kiedy przychodzi pora gotuję barszcz.
Wigilijny barszcz czerwony jest szczególnym daniem na świątecznym stole. Czasami przyrządzam zupę grzybową na wigilię, ale przyznam, że wolę czerwony barszcz. Nasza wigilia to połączenie dwóch tradycji, polskiej i szwedzkiej. Lekko kwaśny i aromatyczny wigilijny barszcz czerwony lubią nawet nasi szwedzcy i innych narodowości przyjaciele.
Dzisiaj w pracy koleżanka z Egiptu zaprosiła całą sekcję na świąteczny poczęstunek i dodam, że jest muzułmanką. Pracuję z ludźmi z różnych narodowości i wyznań i wszyscy obchodzimy święta. Jest miło, kiedy my emigranci szanujemy szwedzkie tradycje i łączymy je ze swoimi. To jest prawdziwa esencja międzyludzkich kontaktów, wzajemny szacunek i respekt, coś czego naprawdę doznaję w Szwecji ale odczuwam brak w katolickiej Polsce. Brzmi paradoksalnie, prawda? Pora wreszcie coś z tym zrobić.
Wigilijny barszcz czerwony to danie jarskie, ugotowane na warzywnym bulionie. Co prawda u mnie wigilia nie zawsze jest bezmięsna, bo dawno wyszłam z założenia, że to tylko dziwny wymysł ale barszcz jest zawsze warzywny. Do barszczu najczęściej przygotowuję paszteciki. Jakie przyrządzę w tym roku jeszcze nie wiem ale mam plan…
Podaję barszcz w czerwonym dzbanku i małych kubeczkach. Oj, czerwono na święta! A u ciebie, jaka zupa pojawia się na świątecznym stole?
Wigiljny barszcz czerwony
10 porcji
Składniki:
2 l wody
2 kg buraków
kawałek selera
2 pasternaki
1 cebula
2 marchewki
kawałek pora
1 czosnek solo
4 ziarna angielskiego ziela
1 gwiazdka anyżu
3 całe goździki
1 liść laurowy
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
½ łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Buraki obierz ze skórki i pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Dodaj obrane warzywa, liść laurowy, anyż, ziele angielskie, goździki, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i gotuj przez godzinę. Po godzinie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 30 minut tak aby barszcz odparował do 1, 5 litra objętości. Odcedź barszcz – koncentrat. Do tego momentu można przygotować barszcz wcześniej. Wlej skoncentrowany barszcz do słoika lub butelki, zakręć i po ostygnięciu przechowuj w lodówce do 2 tygodni. W dniu przygotowania wigilijnego barszczu wlej wcześniej przygotowany koncentrat do garnka i dodaj oliwę. Jeśli smak jest bardzo intensywny rozcieńcz nieco wrzątkiem. Dopraw barszcz solą, pieprzem i octem balsamicznym oraz majerankiem. Smacznego!