Jak ja lubię grochową! Domowa grochówka z wędzonym boczkiem to taka typowa polska zupa, którą zawsze serwowano w wojsku, a i na harcerskich obozach. Gotowanie zupy jest bardzo proste. Potrzebny jest groch łupany. Można użyć również całego, ale lepiej go najpierw namoczyć.
Osobiście gotuję grochówkę dosyć długo, bo lubię jak groch się nieco rozgotuje i naturalnie zagęści zupę. Grochówka oprócz grochu powinna zawierać dwa inne składniki, majeranek och wędzony boczek. Zupa jest bardzo smaczna i pożywna. Bardzo lubię gotować zupy. Na blogu znajdziecie 91 przepisów na różnego rodzaju zupy. Smaczna zupa na obiad to również smaczne dodatki.
Domowa grochówka
4 porcje
Składniki:
130 g grochu łupanego
2 l mięsnego bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 marchewki
1 liść laurowy
200 g selera korzeniowego
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny pieprz do smaku
odrobina chili do smaku
posiekana natka pietruszki
Wlej bulion do garnka. Wsyp opłukany groch, dodaj liść laurowy. Seler i marchewkę pokrój w kostkę i włóż do garnka. Cebulę i czosnek drobno pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj do zupy wraz solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj zupę przez 90 minut na małym ogniu. Groch powinien się częściowo rozpaść i zagęścić zupę. Następnie pokrój boczek, zrumień i dodaj do zupy. Posyp natką pietruszki przed podaniem.
2 komentarze
Ja dawno nie jadłam grochówki z boczkiem, ostatnio chyba jak byłam jeszcze nastolatką. Jak znalazłam ten przepis to od razu zrobiłam. Moje dzieci, nastolatki preferują tylko zdrowe jedzenie, najlepiej bez mięsa, lekkostrawne i tak dalej a zajadali się tą grochówką jakby zupy w życiu nie widzieli :)
Takie tradycyjne dania kojarzą mi się ze smakami z dzieciństwa. Moja babcia często przygotowywała taką grochówkę. Była też nieodłącznym elementem obozów harcerskich. Mój mąż lubi takie tradycyjne, polskie smaki, więc bardzo mu smakuje. Niestety dzieci nie przepadają za zupami, więc rzadko ją gotuję :-)