Święta do chrzanu…

Zupa chrzanowa nie jest do chrzanu…Święta już niedługo i czekam na nie z utęsknieniem, bo w pracy jednej i drugiej mam intensywny okres. Proponuję dzisiaj świąteczną zupę chrzanową. Chrzan bardzo lubię, ale mówiąc szczerze chrzanowej chyba nigdy nie jadłam, bo ta zupa nigdy nie należała do domowej tradycji. Ale w tym roku obiecałam sobie ją przyrządzić, prostą zupę ze świeżo utartym chrzanem i połówkami jajek z dodatkiem posypanych czarnuszką. Czy zupa wyszła do chrzanu?

Skąd, nie! Rzeczywiście jest bardzo smaczna zupa! Typowa zupa na białych warzywach, u mnie na rosole z kurczaka z dodatkiem śmietany i białego pieprzu, aby podkreślić smak chrzanu. Ilość chrzanu w zupie, zależy od upodobań smakowych. Stałam więc na garnkiem i dodawałam chrzan po łyżce, aby w końcu po czterech łyżkach stwierdzić, że jestem w pełni usatysfakcjonowana smakiem.

zupachrzanowa_wielkanocneprzepisy_codojedzenia

Chyba takie gotowanie  zupy chrzanowej jest najlepsze. Wywar, warzywa są bazą zupy, a chrzanu można dodać tyle ile się chce. Jak dla mnie idealna zupa do gotowania! Poniżej przepis na wielkanocną zupę chrzanową z jajkiem. Wypróbujcie!

Zupa chrzanowa

4 porcje

Składniki:

1 tuszka z kurczaka

1 duży pasternak

30 g selera korzeniowego

1 cebula

mały czosnek solo

2 ziemniaki

1 litr wrzątku

sól do smaku

½ łyżeczki białego pieprzu

250 ml śmietanki, min 30% tł.

3 – 4 łyżki utartego chrzanu

Do podania

4 jajka

zielenina, u mnie zielony groszek

1 łyżeczka czarnuszki

zupa_krem_chrzan_wielkanoc_przepisy_codojedzenia

Do garnka włóż obrane i pokrojone ziemniaki, pasternak i seler. Dodaj obraną główkę czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Włóż tuszkę z kurczak, wsyp 2 łyżeczki soli i wlej wrzątek. Gotuj wywar przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij tuszkę z kurczaka. Uważaj aby kości nie zostały w wywarze i zmiksuj zupę na krem.

Wlej śmietanę i zagotuj zupę. Gorący krem dopraw solą, białym pieprzem i chrzanem. Najlepiej dodawaj po łyżce chrzanu, aby uzyskać wystarczający smak chrzanu. Podać zupę z połówkami jajka, posypanymi czarnuszką i zieleniną. Smacznego jajka!

 

2 komentarze

  • wygląda wspaniale, a i sam skład zapowiada się dużo bardziej ekscytująco, niż się spodziewałam :) zapisuję! chętnie spróbuję takiej pyszności jeśli nie w same święta, to po nich, kiedy chrzanu zawsze pod dostatkiem w lodówce :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *