Hejka! Dzisiejszy wpis postanowiłam poświęcić tofu. Jak przyrządzić tofu? Co to jest tofu? Tofu często zwane jest zamiennikiem sera. Nieco szaro beżowe tofu przypomina fetę. W smaku jednak nie ma żadnych podobieństw, bo tofu jest bezsmakowe i mówiąc szczerze nie da się jeść. Są to moje odczucia smakowe. Kolejny raz próbując vege jedzenie z satysfakcją stwierdzam, że nie ma jak kawałek dobrego mięsa.
Jednakże tam całkiem nie chciałam się poddać i musiałam w jakiś sposób wykorzystać paczkę tofu, która aż taka tania nie była. 250 gram tofu za tyle co pół kilograma mięsa w przeliczeniu na szwedzkie korony…Czy kuchnia vege jest tania? Nie sądzę!
Ale wracając do „jak przyrządzić tofu” to odkryłam, że trzeba je najpierw zamarynować, a potem upiec lub usmażyć. Dopiero wtedy można zjeść tofu ze smakiem. Poza tym gęstość odżywcza tofu jest zbyt mała, żeby aż tak się nim zachwycać. Jako dodatek do sałatek zamiast sera feta czy mozzarella oczywiście można się skusić od czasu do czasu.
Dzisiejszy przepis na tofu to miska warzyw z marynowanym po azjatycku tofu. Chrupiące z wierzchu, w środku miękkie tofu da się zjeść z dodatkiem awokado, orzechów i warzyw…Takiej reklamy przepisu na tofu pewnie się nie spodziewaliście. No cóż jako blogerka staram się być obiektywna. Tofu…Japp, od czasu do czasu ale bez szaleństwa.
Jak przyrządzić tofu – sałatka z pieczonym tofu
1 porcja
Składniki:
100 g tofu
½ awokado
100 g brokułu
30 g orzechów pekan
1 małe jabłko
2 liście jarmużu
4 rzodkiewki
2 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki nasion sezamu
Marynata do tofu
2 łyżeczki świeżego imbiru, utartego
1 łyżeczka drobno pokrojonego chili
1 łyżeczka puree z granatu
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Zacznij od tofu. Owiń tofu w papierowy ręcznik aby je osuszyć z nadmiaru wody. W miseczce wymieszaj składniki na marynatę. Pokrój tofu na kawałki i wymieszaj z marynatą. Odstaw na pół godziny. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ułóż marynowane tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut, po 10 minut po każdej stronie.
Przygotuj warzywa. Oderwij miękkie liście jarmużu i ułóż w misce. Rozkrój awokado, ułóż na jarmużu i posyp sezamem. Następnie dodaj pieczone kawałki tofu, jabłko, rzodkiewki i zblanszowane brokuły. Posyp orzechami. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem i polej sałatkę. Smacznego!