Wiosenna sałatka z jajek

Z utęsknieniem czekam wiosny i ciepła! Wiosenna sałatka z jajek trochę mi jej przyniosła bynajmniej na talerzu. Uwielbiam przyrządzać proste i lekkie sałatki. Są to moje ulubione dania na kolację, a nawet lunch do pracy. Są pyszne i dietetyczne, a przede wszystkim zdrowe.

Staram się kupować sałatkowe miksy, które zawierają szpinak i jarmuż. Poza tym używam mnóstwo nasion, aby wzbogacić sałatkę o cenne białko. Jest to bezmięsna sałatka, więc białko uzupełniam tym pochodzenia roślinnego. Oczywiście jajka też mają go dużo. Jak dla mnie jajka to jeden z moich ulubionych produktów. Jem je bardzo często i równie często w postaci sałatki.

Wiosenna sałatka z jajek to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów. Lekka sałatka na kolację aby dość do formy na wakacje… Oczywiście jak każda sałatka tak i ta wymaga jakiegoś dressingu. Tym razem przygotowałam najprostszy dressing jakim jest winegret. Zawsze mam go w małej butelce, bo nigdy niewiadomo, kiedy znowu będę miała ochotę na sałatkę.

sałatka z jajek

Sałatka z jajek to również świetnie podane jajka na wielkanocne śniadanie. Uwielbiam jeść jajka w ten sposób. Lekko posolone morską solą z chrupiącą sałatą i nasionami smakują zawsze!

Sałatka z jajek

4 porcje

Składniki:

4 jajka

150 g sałatkowego miksu, u mnie jarmuż, rukola , szpinak

5 dużych rzodkiewek

5 ogórków delikatesowych

1 dymka ze szczypiorem

4 łyżki mieszanych nasion, dynia, słonecznik i pinie

Dressing

3 łyżki oliwy

1 łyżka winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

sól i czarny pieprz do smaku

salatka_przepis_wielkanoc_jajka_codojedzenia

Gotuj jajka na twardo. Ja lubię, kiedy żółtko jest kremowe, więc gotuję 8 minut. Zalej ugotowane jajka zimną wodą i obierz ze skorupki. Opłukaj sałatę, osusz i ułóż na półmisku. Pokrój rzodkiewki i ogórek. Zaaranżuj na półmisku. Przekrój jajka na pół i ułóż na warzywach. Posyp drobno pokrojoną dymką.

Na suchej patelni  upraż nasiona. Posyp sałatkę nasionami. Do małej butelki wlej winny ocet, oliwę i sok z cytryny. Dodaj przyprawy i zioła, zamknij butelkę i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem przed podaniem. Smacznego

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *