Sałatka z kabaczkiem i bulgur, czyli lato na talerzu. Tego typu dania coraz częściej przygotowuję o tej porze. Jasno zielony kabaczek to rodzaj cukinii, który zawsze kojarzy mi się z latem i bigosem. Rzadko spotykam kabaczki w sklepie. Może mi się uda wychodować je w tym roku.
Sałatka z kabaczkiem smakuje delikatnie miętą pieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty, którym polałam sałatkę. Ten dressing z powodzeniem można wykorzystać do innej sałatki.
Sałatka z kabaczkiem
Składniki:
2 porcje
1 kabaczek, około, 400 g
2 łyżki oleju
200 g ugotowanego bulgur
100 g feta
30 g pestek dyni, uprażonych
2 łyżki świeżych liści mięty pieprzowej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
Pokrój kabaczka w cienkie plasterki, posól i odstaw na durszlaku na 30 minut. Zroszone plasterki odciśnij lub ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem przez podaniem.
1 Komentarz
Uwielbiam sałatki z bulgur !