Jak trwoga to tuńczyk z puszki zawsze ratuje

Czasami mam takie dni, że po prostu nie chce mi się gotować, a wypadałoby coś zjeść. Tuńczyk z puszki zawsze mnie ratuje. Cała rodzina lubi tuńczyka. Latem najczęściej robię sałatkę z tuńczyka. Makaron z tuńczykiem należy do moich ulubionych. Putanesca to typowy makaron z tuńczykiem. Jest przepyszny! Czasami przyrządzam tuńczyka z czarnym makaronem. Brzmi zabójczo ale smakuje wyśmienicie!

Poza tym z tuńczyka przyrządzam wiele past na kanapki. Pasta z tuńczyka z puszki na bazie majonezu jest pyszna, kremowa i bardzo pożywna. Kanapki z pastą z tuńczyka są przepyszne. Praktycznie za każdym razem można stworzyć całkiem inny przepis z tuńczyka, łącząc go z różnymi warzywami, jajkami, serem i czym jeszcze dusza zapragnie.

kanapka z sałatką z tuńczyka

Dzisiaj tuńczyk z puszki znalazł się w wiosennej sałatce. Tak, tak poczułam wiosnę! Jest tak słonecznie, że wydawałoby się nie wiadomo jak ciepło, a to dopiero plus 9 stopni i 22 luty. Jeśli to już koniec zimy, to niech będzie ciepło i słonecznie. Sałatka z tuńczyka niewątpliwie można jeść o każdej porze, ale z chęcią zjadłabym ją na powietrzu w dobroczynnych promieniach słonecznych. Miłego weekendu i dużo słońca!

Tuńczyk z puszki w zielonej sałatce

1 porcja

Składniki:

1 puszka tuńczyka, 80 g

50 g mieszanej sałaty

3 cm pora

10 cm zielonego ogórka

1 pomidor

1 – 2 jajka

1 kromka chleba na zakwasie

1 łyżka oliwy

Winegret

1 łyżka oliwy

1 łyżka winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół

sól i czarny pieprz do smaku

tuńczyk z puszki sałatka

Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce. Wirówka to proste i niedrogie naczynie, które możesz zakupić w IKEA. Ułóż sałatę na talerzu, plasterki ogórka, pomidora. Posyp cienko pokrojonym porem. Bardzo lubię używać pora do sałatek, zwłaszcza o tej porze. Pokrój kromkę chleba w kostkę i zrumień na oliwie. Ugotuj jajka na twardo lub wedle smaku. Możesz również przyrządzić jajko poszetowe. Przekój jajka na pół i ułóż na sałatce. Do małej butelki wlej oliwę, ocet, sok z cytryny, dodaj przyprawy i sól, zamknij i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę winegretem i posyp chrupiącymi grzankami chleba. Smacznego!

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *