Panierowane roladki rybne z ryżem

Obiad, obiad! Dzisiaj przyrządziłam panierowane roladki rybne z ryżem. Uwielbiam, kiedy mam na talerzu kolorowo i smacznie. Na obiad wykorzystałam resztki ryżu, który praktycznie odsmam i łączę z warzywnym woke. Panierowane roladki rybne przyrządziłam z gładzicy. Jest to płaska ryba. Filety z gładzicy są cienkie i dosyć spore. Odkryłam, że swobodnie mogę je zwinąć jak roladki z wieprzowiny czy roladki z kurczaka. Przyprawiłam je na ostro i idealnie pasują do delikatnego w smaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby. To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki.

panierowade roladki rybne

Panierowane roladki rybne

Składniki:

na 4 porcje

600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby

1 czerwone chili

sok z cytryny

sól i pieprz do smaku

1 jajko

tarta bułka lub zmielone migdały do panierki

4 łyżki ziemniaczanej mąki

ghee do smażenia

Kolorowy ryż

400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego

250 g pieczarek

2 ząbki czosnku

100 g fasolki szparagowej

1 marchewka

1 łyżka szczypiorku

1 zielona papryka

2 łyżki oleju

2 pak choi

1 łyżka brązowego cukru

2-3 łyżki soi tajskiej soi

2 łyżki octu mirin, ocet ryżowy

roladki rybne_przepis

Plastry ryby posyp solą iskrop sokiem z cytryny, zwiń w rulony. W miseczce rozmąć jajko. Dodaj do jajka drobno pokrojoną chili. Maczaj roladki w mące, potem w jajku, a następnie obtaczaj w bułce. Smaż na złoty kolor. Pieczarki podziel na ćwiartki. Pokrój paprykę w dużą kostkę. Fasolkę połam jeśli użyjesz mrożonej. Marchewką obierz  i pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Pak choi przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej olej i wokuj warzywa, również pak choi. Dodaj soję, rimin i cukier. Wokuj przez 2 minuty, wyjmij pak choi i dodaj ryż. Wymieszaj ryż z woke i potrzymaj woke na ogniu do czasu aż ryż się zagrzeje. Do tego dania należy użyć zimny lub odparowany ryż, bo ze świeżo ugotowanego zrobi się paćka. Napełnij ryżem miseczki. Na wierzchu połóż pak choi i rybne roladki. Dodatkowo danie można posypać drobno pokrojonym chili.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.