Obiad, obiad! Dzisiaj przyrządziłam panierowane roladki rybne z ryżem. Uwielbiam, kiedy mam na talerzu kolorowo i smacznie. Na obiad wykorzystałam resztki ryżu, który praktycznie odsmam i łączę z warzywnym woke. Panierowane roladki rybne przyrządziłam z gładzicy. Jest to płaska ryba. Filety z gładzicy są cienkie i dosyć spore. Odkryłam, że swobodnie mogę je zwinąć jak roladki z wieprzowiny czy roladki z kurczaka. Przyprawiłam je na ostro i idealnie pasują do delikatnego w smaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo, ryby są smaczne i zdrowe. Staram się je przyrządzać najczęściej jak mogę, przynajmniej 2 razy w tygodniu. Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby. To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki.
Panierowane roladki rybne
Składniki:
na 4 porcje
600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby
1 czerwone chili
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
1 jajko
tarta bułka lub zmielone migdały do panierki
4 łyżki ziemniaczanej mąki
ghee do smażenia
Kolorowy ryż
400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
100 g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 łyżka szczypiorku
1 zielona papryka
2 łyżki oleju
2 pak choi
1 łyżka brązowego cukru
2-3 łyżki soi tajskiej soi
2 łyżki octu mirin, ocet ryżowy
Plastry ryby posyp solą iskrop sokiem z cytryny, zwiń w rulony. W miseczce rozmąć jajko. Dodaj do jajka drobno pokrojoną chili. Maczaj roladki w mące, potem w jajku, a następnie obtaczaj w bułce. Smaż na złoty kolor. Pieczarki podziel na ćwiartki. Pokrój paprykę w dużą kostkę. Fasolkę połam jeśli użyjesz mrożonej. Marchewką obierz i pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Pak choi przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej olej i wokuj warzywa, również pak choi. Dodaj soję, rimin i cukier. Wokuj przez 2 minuty, wyjmij pak choi i dodaj ryż. Wymieszaj ryż z woke i potrzymaj woke na ogniu do czasu aż ryż się zagrzeje. Do tego dania należy użyć zimny lub odparowany ryż, bo ze świeżo ugotowanego zrobi się paćka. Napełnij ryżem miseczki. Na wierzchu połóż pak choi i rybne roladki. Dodatkowo danie można posypać drobno pokrojonym chili.
6 komentarzy
Nie przepadam za rybą, ale za to mój mąż wręcz przeciwnie :)
Jak to pięknie wygląda. Nigdy nie panierowałam ryby, zawsze obawiałam się że się rozpadnie. Muszę spróbować twój przepis.
Taka ryba na pewno wzbudza zainteresowanie. Jak nic można ją pomylić z mięsem ;)
Ale takie roladki z chęcią zrobię :) apetycznie wyglądają :)
o kurka! O tej rybie nie słyszałam, na prawdę. ale fajne jest to, że można się nia bawić :)
Może w najbliżzszym czasie wyorzystam to :)
Super!