Tłusty czwartek i przepyszne pączusie

Dzisiaj jest tłusty czwartek czyli dzień pączkowego szaleństwa. Oczywiście, że upiekłam pączki. Przepis na pączki na tłusty czwartek to mus! Uwielbiam pączki i w ten dzień jem ich tyle, że wystarczy mi na cały rok! Doszłam do wniosku, że najlepiej smakują mi pączki ze śliwkowymi powidłami i takie pączki właśnie upiekłam. Skorzystałam z przepisu na pączki, który bardzo mnie zaintrygował.Wydawało mi się, że w przepisie jest za dużo drożdży…Pączki okazały się jednak bardzo smaczne i bardzo puszyste. Nawet zdobyłam smalec na szwedzkiej ziemi, no bo pączki smażone na smalcu są najlepsze.

przepis na pączki

pączki na smalcu

Przepis na pączki

Składniki:

14 pączków

25 g świeżych drożdży

130 ml mleka

300 g mąki

25 g masła, roztopionego

1 łyżka wódki

¼ łyżeczki soli

45 g cukru

2 żółtka

1 jajko

500 g smalcu do smażenia

pączki przepis

pączki z powidłami

Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj mąkę, sól i cukier, następnie jajko i żółtka. Zarób gładkie ciasto i wtedy wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz wódkę. Zagniataj ciasto aż wchłonie ono masło i alkohol. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy w kopertę i pozostaw na 10 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1,5 cm. Za pomocą szklanki lub metalowej obręczy wykrój 14 krążków o średnicy 7 cm. Przykryj krążki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Umieść smalec w małym garnku. Pączki powinny pływać podczas smażenia, a nie dotykać dna. Smaż po 3-4 pączki. Usmażone pączki układaj na papierowym ręczniku. Przygotuj rękaw cukierniczy oraz długą i cienką tylkę. Napełnij rękaw powidłami i szprycuj przestudzone pączki. Na koniec oprósz pączki cukrem pudrem.

 

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.