Dzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej cukierni. Ostatnio jadłam niesamowicie puszyste pączki teściowej mojego brata. Nic dziwnego to emerytowana cukierniczka. Dzisiejsze pączki bardzo przypominają jej wypiek ale nadziałam je czekoladowym ganache. Zamiast cukru pudru użyłam kryształu z cynamonem. Stąd pączki cynamonowe. Cynamon z czekoladą świetnie do siebie pasują.
Nie zawsze chce mi się robić pączki, ale dzisiaj jest wyjątkowy dzień. Musiałam je upiec…właściwie usmażyć. Najlepiej smażyć pączki na smalcu. Smalec to trwały tłuszcz, który w wysokiej temperaturze nie zmienia swojej struktury w odróżnieniu od oleju. Nawet jeśli użyjecie olej tłoczony na zimno to i tak podgrzany straci on swoje zdrowotne walory. Tak więc dzisiaj jest u mnie tłusto, śmię dodać trochę zdrowiej bo na smalcu ale bardzo kalorycznie! Jakby nie było to tłusty czwartek. Raz do roku można sobie pozwolić.
Pączki cynamonowe
Składniki:
na 20 pączków
300 ml podgrzanego mleka
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
650 g mąki
100 g masła
4 żółtka
szczypta soli
smales do smażenia
2 łyżki cynamonu + 100 g cukru do obtoczenia
Czekoladowe nadzienie
250 g gorzkiej czekolady , umnie 70% kakao
250 ml śmietanki kremówki
4 łyżki golden syropu
60 g masła
Podgrzej mleko z cukrem w garnku. Odlej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże. Do drugiej połowy dodaj masło. Teraz można mleko więcej podgrzać aby masło się rozpuściło ale zagotować. Wsyp mąkę do miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka i zagniataj przez 7 minut. W między czasie dodaj sól. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i złóż kilka razy. Podziel na 20 równych kawałków (ok. 60 g każdy) i zrób z nich okrągłe kule. Ułóż w odstępach na stolicy pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej smalec w wystarczająco dużym garnku do temperatury smażenia. Smaż pączki 5-6 minut odwracając je po połowie czasu. Wyjmij pączki łyżką cedzakową i jeszcze gorące obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
7 komentarzy
Pysznie wyglądają. Takiego pączusia to bym zjadła :-)
No tak dzisiaj pączki u mnie na śniadanie, obiad i kolację…ha, ha…
Pączki cynamonowe, a do tego czekolada…Połączenie idealne. :-) Pysznie wyglądają. :-)
Dziękuję!
ale boskie pączusie mniammm i to nadzienie
Pojadłam!
Kochamy cynamon i pączki z tą przyprawą to chyba coś idealnie dla nas! <3