Mini donuts na proszku są na pewno mniej kaloryczne niż tradycyjne drożdżowe donuts, chociaż i te drożdżowe można bez problemu upiec w piekarniku zamiast smażyć. Skusiłam się na formę do donuts, więc dzisiaj z samego rana (wiem, wiem Dzień Kobiet, a ja na nogach od rana, ale ja nie lubię długo spać…) upiekłam moje mini donuts na proszku, makowo cytrynowe. Donuts smakują podobnie jak muffinki, a ich dużą smakową zaletą na pewno jest lukier , u mnie dzisiaj mocno cytrynowy.
Składniki:
12 mini donuts
150 g mąki
1 łyżka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jajko
2 łyżki stopionego masła
75 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jeden cytryny
Cytrynowy lukier
170 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
Piekarnik nastaw na 175ºC na termoobieg. Bez termoobiegu o 15 stopni więcej. Przesiej mąkę proszek i wymieszaj z makiem. Lekko zmiksuj mokre składniki wraz z solą po czym dodaj suche składniki. Wymieszaj wszystko lekko. Formę do donuts posmaruj olejem i napełnij masą. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8 – 9 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Utrzyj lukier i pokryj nim donuts.
13 komentarzy
Wyglądają bardzo romantycznie z cytryną pycha
Dziękuję!
wygladaja fantastycznie :) łatwe w przygotowaniu efekt koncowy cudo <3
pozdrawiam
O dzięki!
Fajnie wyglądają. Nie mam takiego urządzenia, więc częstuje się z chęcią :-)
A to jedynie zwykła foremka z kominkami
A co jeśli nie mam tej formy do donuts ?
Szkoda, że nie mam odpowiedniej foremki, bo ta wersja donatów jest fantastyczna!
chętnie bym porwała kilka
Już nie ma…ha,ha…
Słodziutkie :) Wyglądają naprawdę uroczo :)
Musze spróbowac bo wyglądają przepysznie :)
Forma do donatów – ciekawa sprawa, nie słyszałem wcześniej o takiej. Piekne te donuty wyszły – równiusieńkie, jak od linijki. Uwielbiam lukier z cytryną, zawszę daję podwójną porcję i obskubuję go z wypieków. Interesujący dodatek maku – muszę też wypróbować do muffinek ;) Mniam, mniam. Pozdrawiam serdecznie