Dawno nosiłam się z zamiarem kupienia veggie twister, proste, sprawne urządzenie za, pomocą którego można wycinać spaghetti z warzyw. Dzisiaj przygotowałam dla Was i i marchewki i muszę się przyznać, że się zakochałam. Spaghetti wyszły super i można je jeść nawet na surowo, ale dzisiaj zrobiłam spaghetti z sosem na ciepło, szybki obiad w 30 minut (bez stresu) Takie warzywne spaghetti można również wymieszać z tradycyjnym spaghetti z mąki.
Warzywne spaghetti z sosem z łososia
Składniki:
na 2 porcje
1 zielona cukinia średnie wielkości
1 marchewka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku, u mnie grillowany
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżeczka sambal oelek (lub 1 świeża chili)
250 g śmietanki
2 łyżki creme fraiche, czubate
1 łyżka masła
150 g wędzonego łososia
sól do smaku
Przy pomocy veggie twister zrób warzywne spaghetti z cukinii i marchewki. Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj zgnieciony czosnek i sambal oelek, następnie śmietankę i creme fraiche. Zagotuj. Dodaj teraz pokrojonego łososia, koper i warzywne spaghetti. Dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Sos jest w miarę gęsty jak lekko ostygnie.
Takie warzywne spaghetti z powodzeniem można zastąpić makaron w tym przepisie, łosoś w sosie śmietankowo krewetkowym.
6 komentarzy
Pomysł na to danie – super!
Dziękuję!
Przepysznie wygląda!
Wspaniały pomysł na obiad! Wygląda wysmienicie:)
Dziękuję!
Podpisuję się pod tymi komentarzami. Smak musi być obłędny ;-)