W tym roku na moim wigilijnym stole zagoszczą śledzie z cheddar. Uwielbiam śledzie i jem je przez cały rok. Najbardziej smakują mi jednak śledź domowej roboty, wymoczone z soli i zaprawione na przeróżne sposoby. Chociaż przepadam za śledziem w occie i śledziem w oleju, to zawsze jestem otwarta na nowe propozycje.
Mało tego, na święta zawsze przyrządzam minimum dwa rodzaje śledzi, bo nigdy nie mogę się zdecydować jaki przepis wybrać. Na blogu znajdziecie wypróbowane przepisy na śledzie. Jest ich całkiem niemało. Bardzo lubię śledzie ze śliwką. Przyrządzam nawet śledzie po azjatycku. Często wracam do tradycyjnych przepisów jak przepis na rolmopsy, ale też jestem otwarta na nowe inspiracje i smaki.
Na tegoroczne święta polecam zatem śledzie z cheddar i koprem w sosie z kwaśnej śmietany i majonezu. Jest to prosty przepis, który przyrządzam na dwa sposoby. Do pierwszego sposobu użyłam odmoczonych śledzi solonych. Za drugim razem zrobiłam te śledzie ze śledzi marynowanych w occie. Oba rodzaje bardzo mi smakowały. Drugi sposób warto wykorzystać, jeśli zostaną Wam resztki śledzia w occie. Do takiej śledziowej sałatki można jeszcze dodać jajka.
Nigdy nie brakuje mi pomysłów na śledzia. Lubię zaskoczyć, a ten przepis na pewno nadaje się na niespodziankę.
Świąteczne śledzie z cheddar
4 – 6 porcji
Składniki:
400 g filetów śledzia w occie
100 g creme fraiche lub creme fraiche
150 g majonezu
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżeczki musztardy francuskiej bez cukru
20 g sera cheddar
sól do smaku
Wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną i musztardą. Ja użyłam creme fraiche. Dodaj posiekany koper i starty cheddar oraz kawałki śledzia. Wymieszaj sałatkę i ewentualnie dopraw solą. Zamiast śledzia w occie można dodać śledzia solonego, uprzednio odmoczonego.
4 komentarze
Jak długo wcześniej można zrobić te śledzie? Ile wytrzymują? :)
U mnie były przez tydzień
Ciekawa jestem smaku
Mi smakowały. Polecam przepis