W tym roku planuję wigilijne meny nieco mniej tradycyjne. Właśnie studzą się świeżo ugotowane ravioli z dynią i parmezanem. Zaraz je zamrożę, ale jedną małą porcję przygotowałam sobie na obiad. No przecież muszę spróbować jak smakują! Sądzę, że ravioli świetnie pasuje na wigilię. Nie wszyscy lubią pierogi z kapustą i grzybami, więc ravioli może być smaczną alternatywą. Nadzienie zawiera pieczoną dynię, smażoną cebulę, zrumienioną mąkę migdałową i parmezan. Doprawiłam je odrobiną gałki muszkatołowej.
Nie wyobrażam sobie dania z dyni bez gałki muszkatołowej. Niesamowicie jak ta przyprawa świetnie pasują ze zmielonymi migdałami i parmezanem. Nie spodziewałam się, że ravioli z dynią będzie takie pyszne. Do ravioli zrumieniłam masło. Na ogół podaję ravioli z masłem szałwiowym, ale jakoś nie mogłam zdobyć świeżej szałwii, więc postawiłam na rozmaryn.
Od kiedy mam maszynkę do makaronu, bardzo lubię przyrządzać domowe makarony jak ravioli z kurczakiem czy lasagne. Używam jej również do wigilijnych pierogów. Nigdy moje pierogi z kapustą i grzybami nie były tak cienkie, od kiedy zaczęłam używać maszynki do makaronu. Nawet polubiłam gotowanie pierogów!
Wracając do ravioli z dynią to zrobiłam je nieco większe. Podoba mi się takie maxi ravioli. Robi je się również szybciej.
Ravioli z dynią i parmezanem
8 porcje
Składniki:
300 g mąki durum
3 jajka, duże
400 g pieczonej dyni
1 cebula
1 łyżka masła +2 łyżki masła do polania
5 łyżek startego parmezanu + 2 łyżki do posypania
50 g mąki migdałowej
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
gałązka świeżego rozmarynu
prażone płatki migdałów do posypania
Z mąki i jajek zarobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodać więcej mąki. Jeśli się nie łączy dodać jajko. Owinąć ciasto folią i dać mu odpocząć przez 20 minut. Podzielić ciasto na kawałki i wałkować na cienkie prostokąty lub użyć maszynki do makaronu. W obu przypadkach ciasto powinno się wałkować bez podsypywania mąką.
Pieczoną dynię zgnieść widelcem. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Na suchej patelni zrumienić mąkę migdałową (zmielone migdały). Dodać cebulę do dyni wraz z mąką migdałową i startym parmezanem. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
Na rozwałkowanym cieście rozłożyć w odstępach porcje nadzienia. Brzegi posmarować rozmąconym białkiem i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem. Docisnąć przestrzenie miedzy nadzieniem. Dekoracyjnym radełkiem wyciąć kwadraty z ciasta, tak aby farsz znajdował się w centrum ravioli.
Zagotować wodę z solą i wrzucać po kilka sztuk ravioli. Gotować około 4 minut. Ravioli powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Rozpuścić masło i lekko zrumienić wraz z rozmarynem. Polać gorące ravioli i posypać prażonymi migdałami. Ravioli z odrobiną wody do gotowania można dodać bezpośrednio do masła na patelni, wtedy masło się nieco zagęści.
Jeśli planujecie zamrozić ravioli, to należy je gotować krócej około 3 minut. Po ugotowaniu dokładnie ostudźcie ravioli, przełóżcie do foliowych worków i zamroźcie. W dniu podania wrzućcie zamrożone ravioli do osolonej, gotującej wody i gotujcie, aż wypłyną do wierzchu.
1 Komentarz
Można, można ;D Szczególnie patrząć na te zdjęcia.