Dzisiaj postanowiłam przyrządzić na obiad domowe lasagne. To jedno z ulubionych dań moich dzieci, które wręcz zmuszają mnie do jego przygotowania. Kochają smak i aromat tego włoskiego specjału i zawsze proszą o więcej. Dlatego też, z pełnym zaangażowaniem, zabrałam się do pracy.
Lasagne to danie, które wymaga trochę czasu i wysiłku, ale jest tego warte. Najpierw przygotowuję beszamel, który jest gładkim, kremowym sosem na bazie mąki, masła i mleka. To sos beszamelowy nadaje tej słynnej włoskiej potrawie wyjątkowej tekstury. Doprawiam sos odrobiną gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję, aż sos zgęstnieje. To jest kluczowy element lasagne i ważne jest, aby sos smakował i miał właściwą konsystencję.
Następnie przystępuję do przygotowania mięsnego sosu z mielonej wołowiny. Może to być też typowy sos bolognese lub sos z kurczakiem. Koniecznie musi zawierać cebulę i mnóstwo czosnku, pokrojone pomidory i przecier pomidorowy.
Na koniec dekoruję danie szynką parmeńską. Jest to smaczna opcja tego dania, jak również to, że po upieczeniu posypałam lasagne startym parmezanem. Czasami gotuję lasagne bez makaronu, ale moje dzieci zdecydowanie wolą te tradycyjne.
Kiedy lasagne jest gotowe, wkładam je do piekarnika i zapiekam. Mozzarellą się topi, beszamel tężeje, a płaty makaronu stają się al dente. Po kilkudziesięciu minutach wyjmuję je z piekarnika i odstawiam na chwilę, aby trochę ostygło. W końcu mogę podać moim spragnionym dzieciom pyszne, domowe lasagne.
Gotowanie w domu to dla mnie nie obowiązek, ale przede wszystkim przyjemność. Uwielbiam widzieć uśmiechy na twarzach moich dzieci, kiedy podaję im ulubione danie. Wiem, że to danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dzięki domowemu gotowaniu mam kontrolę nad jakością składników i mogę wybierać te najświeższe i najzdrowsze.
Dlatego też, choć czasem gotowanie może być wymagające, jestem wdzięczna, że mogę przygotowywać dla swojej rodziny takie pyszne dania jak lasagne. To jest dla mnie satysfakcjonujące i sprawia mi dużą radość.
Na obiad domowe lasagne
6 porcji
Składniki:
500 g wołowiny, zmielonej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki pomidorowego przecieru
500 g pokrojonych pomidorów
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1½ łyżeczki suszonego oregano
1 czerwone chili
150 ml wody
150 g szynki parmeńskiej
200 g sera mozzarella
1 porcja beszamelu z tego przepisu
1 opakowanie lasagne
20 g parmezanu
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę i drobno pokrojony seler. Smażyć 3 minuty, po czym dodać przecier pomidorowy, mięso i przyprawy. Smażyć, aż mięso przestanie być czerwone. Wtedy wlać pomidory i gotować sos przez 15 minut.
Ugotować beszamel z przepisu z linku znajdującym się w opisie składników. Przystąpić do montowania lasagne. Na dnie formy ułożyć warstwę makaronu, u mnie są to 4 płaty na jedną warstwę. Następnie posmarować makaron beszamelem i rozprowadzić porcję mięsnego sosu. Warstwę mięsnego sosu przykryć kolejną warstwą makaronu i tak powtarzać, aż do wyczerpania składników. Zakończyć warstwą makaronu, posmarować beszamelem i posypać start serem mozzarellą.
Na wierzchu ułożyć plastry szynki zwinięte w różyczki. Wstawić lasagne do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Upieczone lasagne posypać startym parmezanem. Odczekać 10 minut i pokroić na porcje. smacznego!