Dzisiaj przyrządziłam na obiad lasagne. Domowe lasagne z domowym makaronem i sosem bolognese. Do przygotowania makaronu użyłam maszynki. Maszynkę dostałam w prezencie od siostry rok temu i dopiero dzisiaj użyłam jej po raz pierwszy. Jest to bardzo proste urządzenie i naprawdę ułatwia pracę. Teraz na pewno będę częściej robić pierogi, lasagne, spaghetti czy fettuccine.
Ciasto na domowy makaron pod maszynkę wymaga jedynie dwóch składników, mąki durum i jajek. Generalna zasada jest tak, że na 100 gramów mąki przypada jedno jajko. Ciasto powinno być miękkie ale nie przylegające do ręki. Lasagne lekko obgotowałam, bo tak przeczytałam w mojej makaronowej biblii.
Zrobiłam tradycyjne lasagne z sosem bolognese z dodatkiem marchewki i suszonych pomidorów. Jak zwykle w sosie wylądowały świeżutkie zioła, prosto z krzaczka. Do sosu dodaję oregano, bazylię i nieco mniej rozmarynu i tymianku. Jakoś ta ziołowa kombinacja przypadła mi do smaku.
Oczywiście ugotowałam domowy beszamel. Ten sos jest uniwersalny i świetnie pasuje do schabowych zapiekanych pod beszamelem. Beszamelowy sos wykorzystuję również do sosu z szynką.
Wracając do lasagne to praktycznie cały beszamel mieszam z sosem bolognese… Tak, tak pisze w mojej makaronowej biblii. Trochę się pospieszyłam z rozkrojeniem lasagne. Moje dzieciaki nie mogły się doczekać.Teraz patrząc na te nędzne, przestygnięte resztki, które pozostały widzę jak równe są warstwy. Dla tego efektu warto odczekać 20 minut. Lasagne lepiej się kroi i ładniej się prezentuje.
Gotując obiady z makaronem nauczyłam się używać białego pieprzu. Kiedyś za nim nie przepadałam ale teraz lubię jego smak. Sądzę, że beszamelowy sos lepiej smakuje z białym pieprzem niż z czarnym. Oczywiście to kwestia smaku. Mimo to polecam beszamelowy z białym pieprzem właśnie do sosu bolognese.
Domowe lasagne bolognese to najbardziej znane lasagne. Można je przyrządzić bez makaronu jak cukiniowe lasagne. Jeśłi Wam sklei makaron podczas gotowania to możecie przyrządzić z niego szarpane lasagne. Dla osób, które lubią lasagne lecz nie podchodzi im beszamel proponuję domowe lasagne z sosem serowym.
Domowe lasagne bolognese
6 portioner
Składniki:
400 g mąki durum
4 jajka
Bolognese
1 kg mielonej wołowiny
2 cebule
1 czosnek solo
8 suszonych pomidorów w zalewie +2 łyżki zalewy oliwnej
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml drobno pokrojonych ziół, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn
1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżka masła
sól do smaku
Beszamel
500 ml mleka
4 łyżki pszennej mąki
60 g masła
sól do smaku
1 łyżeczka białego pieprzu
Dodatkowo
100 g mozzarella
zielenina do posypania
Przyrządzenie lasagne składa się z kilka etapów. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie makaronu. Zrobienie domowego lasagne nie jest trudne, bo wystarczy zagnieść mąkę z jajkiem na gładkie ciasto. Ciasto makaronowe powinno być miękkie i elastyczne ale nie przywierać do palców. Możesz na początek dodać trochę mniej mąki i stopniowo dosypywać podczas wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto owiń w folię i odłóż na 20 minut. Przygotuj maszynkę do makaronu. Ciasto podziel na kawałki i przepuszczaj przez maszynkę zaczynając od najniższego poziomu czyli od zero. Po każdym rozwałkowaniu przestaw maszynkę na kolejny poziom. Ja rozwałkowałam maksymalnie na poziomie czwartym.
Zagotuj wodę z solą i obgotuj lasagne pojedynczo, każdy kawałek po minucie. Każdy płat spłukaj zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobii i ułóż na desce.
Gotowanie sosów
Przygotuj bolognese. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę , pokrojone suszone pomidory, zioła i przyprawy. Smaż przez 2 minuty. Przełóż warzywa do garnka. Na tej samej patelni zrumień mielone dobrze rozdrabniając. Przełóż mięso do garnka, wlej pomidory z kartonu, dopraw solą i pieprzem, włóż laurowy liść i gotuj sos przez 20 minut.
Pora na sos beszamelowy. Rozpuść masło na patelni. Wsyp mąkę i smaż jak zasmażkę na lekko złoty kolor. Zagotuj mleko i wlewaj powoli do zasmażki energicznie mieszając. Sos powinien być bez grudek. Gotuj sos w średniej temperaturze przez około 10 minut stale mieszając. Gotowy sos nabrany trzepaczką nie spada z niej.
Montowanie lasagne
Kiedy już masz wszystkie 3 główne składniki lasagne gotowe, a więc makaron, sos bolognese i beszamel możesz przystąpić do montowania lasagne. przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach 20 cm x 35 cm. Posmaruj dno naczynia cienką warstwą beszamelu i na wierzchu ułóż lasagne. Resztę beszamelu wymieszaj z bolognese. Rozprowadź porcje sosu i przykryj kolejnym makaronem. Powtarzaj tak do pięciu warstw. Zakończ makaronem i cienką warstwą sosu. Do tego momentu można przygotować lasagne, wstawić do lodówki i zapiec na drugi dzień. Wierzch posyp mozzarellą. Nastaw piekarnik na 200ºC i wstaw lasagne na prawie najwyższy poziom. Piecz przez 20 minut. Lasagne z lodówki piecz przez 40 minut. Gotowe lasagne wyjmij z piekarnika i posyp zieleniną. Odczekaj 20 minut i podziel lasagne na porcje.
2 komentarze
Jeszcze nigdy nie jadłam lasagne, chyba To będzie moja pierwsza :)) ale jak zrobię w 100% według przepisu na pewno będzie smaczna
Polecam!