Cukiniowe lasagne z sosem ze świeżych pomidorów

Moja cukinia obrodziła pięknie, więc cukiniowe lasagne przyrządziłam całkowicie z własnej hodowli. Miały być też własne pomidory ale pomyliły mi się nasiona i wyhodowałam kilogramy papryczek chili. Taka ze mnie ogrodniczka, he, he…Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe. Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam na bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie, że można! Lubię makaron ale też lubię go zastępować czymś innym np. cukinią. Cukiniowe lasagne to lasagne z ziołami z przydomowego ogródka. W tym roku zioła wyrosły niesamowicie. Oregano, bazylia i tymianek ścinałam już kilka razy i suszyłam lub używałam świeże w mojej kuchni. Zioła są aromatyczne i nie wyobrażam sobie potraw bez ich udziału. Do cukiniowego lasagne dodałam dopiero co ususzoną bazylię i tymianek. Oregano znowu wyrosło, więc użyłam prosto z ogródka. Zawsze mam w ogrodzie mnóstwo ziół. Są ozdobą ogrodu, pięknie pachną i wabią owady. Zawsze są pod ręką jak pragnę coś ugotować.

cukiniowe lasagne

Cukiniowe lasagne przyrządziłam z mięsem. Z powodzeniem możecie zrezygnować z mięsa i użyć więcej warzyw i serów, a jeśli macie pod ręką włoskie salsiccia to też możecie je wykorzystać.  Sos pasuje również do tradycyjnego lasagne z makaronem. Zapieczone cukiniowe lasagne prezentuje przepięknie i smakuje niesamowicie. Staram się zawsze gotować  dla żołądka i dla oczu.

lasagne cukiniowe obiad

Cukiniowe lasagne

Składniki:

na 4 – 6 porcji

3 średniej wielkości cukinie, mogą być kolorowe

1 cebula

2 łyżki klarowanego masła

3 ząbki czosnku

1 kg mieszanych pomidorów

garść świeżego oregano

1 łyżeczka suszonego tymianku,

1 łyżka suszonej bazylii

800 g mielonego mięsa

1 łyżka soli

czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka ostrej papryki

paczka żółtego sera plęsniowego

1 kulka mozzarella, 125 g

3 łyżki oliwy

lasagne warzywne cukiniowe

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pokrój pomidory i dodaj do cebuli wraz z rozdrobnionymi ziołami. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostką. Dodaj do sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj sos aż pomidory będą rozgotowane a sam sos gęsty. Pokrój w cienkie paski cukinię, posól i odstaw na durszlaku.  Na drugiej patelni rozpuść trochę tłuszczu i zrumień mielone. Dodaj do sosu i zagotuj. Przygotuj owalne naczynie i posmaruj oliwą. Na dnie ułóż część cukinii, następnie napełnij do pełna sosem. Zakończ cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella. Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC na termoobiegu piekarnika (bez termoobiegu 215ºC). Zapiekaj przez 10 minut. Ser powinien być lekko ciągnący, a cukinia przyrumieniona. Podaj danie tak jak jest lub z grzankami zapiekanymi z serem i pesto. Jeśli nie możesz jeść glutenu wybierz bezglutenowe pieczywo.

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.