Moja cukinia obrodziła pięknie, więc cukiniowe lasagne przyrządziłam całkowicie z własnej hodowli. Miały być też własne pomidory ale pomyliły mi się nasiona i wyhodowałam kilogramy papryczek chili. Taka ze mnie ogrodniczka, he, he…Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe.
Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam na bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie, że można! Lubię makaron ale też lubię go zastępować czymś innym np. cukinią. Cukiniowe lasagne to lasagne z ziołami z przydomowego ogródka.
W tym roku zioła wyrosły niesamowicie. Oregano, bazylia i tymianek ścinałam już kilka razy i suszyłam lub używałam świeże w mojej kuchni. Zioła są aromatyczne i nie wyobrażam sobie potraw bez ich udziału. Do cukiniowego lasagne dodałam dopiero co ususzoną bazylię i tymianek. Oregano znowu wyrosło, więc użyłam prosto z ogródka. Zawsze mam w ogrodzie mnóstwo ziół. Są ozdobą ogrodu, pięknie pachną i wabią owady. Zawsze są pod ręką jak pragnę coś ugotować.
Cukiniowe lasagne przyrządziłam z mięsem. Z powodzeniem możecie zrezygnować z mięsa i użyć więcej warzyw i serów, a jeśli macie pod ręką włoskie salsiccia to też możecie je wykorzystać. Sos pasuje również do tradycyjnego lasagne z makaronem. Zapieczone cukiniowe lasagne prezentuje przepięknie i smakuje niesamowicie. Staram się zawsze gotować dla żołądka i dla oczu.
Cukiniowe lasagne
na 4 – 6 porcji
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie, mogą być kolorowe
1 cebula
2 łyżki klarowanego masła
3 ząbki czosnku
1 kg mieszanych pomidorów
garść świeżego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonej bazylii
800 g mielonego mięsa
1 łyżka soli
czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
paczka żółtego sera plęsniowego
1 kulka mozzarella, 125 g
3 łyżki oliwy
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Pokrój pomidory i dodaj do cebuli wraz z rozdrobnionymi ziołami. Obierz czosnek i pokrój w drobną kostką. Dodaj do sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj sos aż pomidory będą rozgotowane, a sam sos gęsty.
Pokrój w cienkie paski cukinię, posól i odstaw na durszlaku. Na drugiej patelni rozpuść trochę tłuszczu i zrumień mielone. Dodaj do sosu i zagotuj. Przygotuj owalne naczynie i posmaruj oliwą. Na dnie ułóż część cukinii, następnie napełnij do pełna sosem. Zakończ cukinią, pokruszonym serem pleśniowym i mozzarella.
Całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC na termoobiegu piekarnika (bez termoobiegu 215ºC). Zapiekaj przez 10 minut. Ser powinien być lekko ciągnący, a cukinia przyrumieniona. Podaj danie tak jak jest lub z grzankami zapiekanymi z serem i pesto. Jeśli nie możesz jeść glutenu wybierz bezglutenowe pieczywo.
5 komentarzy
Pyszne danie, zazdroszczę cukinii z własnego ogrodu, muszą być bardzo smaczne :)
Prezentuje się fantastycznie 😊
Ja niestety nie mam ogrodu 😔
oo takie danie to cos dla mojej siostry bo w tym roku stale slyszę że cos robi z cukinii :)
Uwielbiam lasagne i uwielbiam cukinię, więc chyba by mi zasmakowało :)
muszę podsunąć pewnej osobie ten przepis i czekać na dobry obiad ;)