Najgorszy miesiąc za nami, ale to nie koniec oszczędzania, bo jak mówią ekonomiści, będzie jeszcze gorzej. Polecam zatem przepis na tani obiad, krokiety z mięsem. Krokiety, czyli nadziewane i panierowane naleśniki to jedno z dań, które ja zaliczam do tanich obiadów dla całej rodziny.
Po pierwsze, kupuję mięso z kością i gotuję bulion, który wykorzystuję na zupę. Z mięsa przyrządzam nadzienie do naleśników. W ten sposób mam obiad na conajmniej dwa dni, który składa się z dwóch dań, jest pożywny i smaczny.
Przepis na krokiety jest niezmiernie prosty. Gotowane mięso, w tym przepisie jest to karkówka drobno kroję i dodaję gotowaną, białą kapustę oraz smażone grzyby z cebulą. Zdarzało mi się, że farsz mieliłam na jednolitą masę, ale od dawna przyrządzam krokiety z drobno posiekanego mięsa zamiast przepuszczonego przez maszynkę do mięsa. Według mnie są o wiele smaczniejsze.
Domowe krokiety z naleśników najlepiej smakują z ketchupem. Można je również podać z sosem pieczarkowym. Do krokietów z mozzarellą podaję włoski sos pomidorowy marinara. Ale oczywiście nie musicie czuć presji i koniecznie podać krokiety z sosem. Ketchup w zupełności wystarczy.
Krokiety z mięsem są najlepsze. Lubię krokiety z indyka, krokiety z wołowiną, czy krokiety z kurczakiem. Dzisiaj polecam do farszu gotowaną karkówkę.
Krokiety z mięsem
10 krokietów
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
150 g pszennej mąki
2 jajka
500 ml mleka
1½ łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia
Farsz
500 g karkówki
400 g białej kapusty
6 pieczarek brunatnych
1 duża cebula
sólo i pieprz do smaku
Panierka
100 g tartej bułki
50 g startego parmezanu
2 jajka
tłuszcz do smażenia
Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe. Rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło, ghee lub olej kokosowy) na patelni o średnicy 28 cm i usmażyć 10 naleśników.
Pokroić kapustę i gotować w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno poszatkować. Karkówkę ugotować z warzywami. Wywar zostawić do zupy. Mięso drobno pokroić i przełożyć do miski. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. Wymieszać kapustę z cebulą, grzybami i mięsem. Doprawić solą i pieprzem.
Nadziewać naleśniki farszem i zwijać tak, aby powstała paczuszka. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem. W misce rozmącić jajka widelcem. Zanurzać krokiety najpierw w jajku, a potem obtoczyć w panierce. Smażyć na rozgrzanym maśle po obu stronach na złoty kolor. Podać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!