Pizza jest jednym z ulubionych dań na całym świecie. Moja rodzina nie jest wyjątkiem i uwielbia smak tej włoskiej specjalności. Nie zawsze mamy czas lub możliwość pójścia na pizzę do restauracji, ale domowa pizza z krewetkami w moim wydaniu smakuje równie dobrze jak ta z pizzerii.
Domowa pizza
Lubię nieskomplikowane dania na weekend. Na szczęście, można łatwo i szybko przygotować pyszną pizzę w domu. Aby zrobić pizzę w domu, potrzebne będą następujące składniki: ciasto na pizzę, sos pomidorowy, ser mozzarella, krewetki i inne dodatki według własnego smaku. Można kupić gotowe ciasto na pizzę w sklepie. Ja jednak wolę zrobić je samodzielnie. Do ciasta na spód do pizzy potrzebna jest mąka, drożdże, sól i woda. Dla zwolenników lchf polecam pizzę niskowęglowodanową bez mąki zbożowej.
Po wymieszaniu składników na ciasto i wyrośnięciu, należy je rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i ułożyć na blasze do pieczenia lub na rozgrzanym wcześniej kamieniu do pieczenia. Od kiedy dostałam w prezencie kamień do pieczenia , zawsze na nim piekę pizzę. Czas pieczenia jest o wiele krótszy. Kamień do pieczenia bardzo dobrze sprawdza się w mojej kuchni, ponieważ ja zawsze piekę więcej niż jedną pizzę. Dla mnie kamień do pieczenia to lepszy smak pizzy i duża oszczędność czasu.
Pizza na weekend
Pizzę przyrządzam najczęściej na weekend. Dla moich dzieci domowa pizza to święto. W domu można łatwo dostosować pizzę do własnych preferencji smakowych, dodając ulubione składniki i przyprawy. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia i oszczędzenie pieniędzy, ponieważ można zrobić więcej niż jedną pizzę na raz i zamrozić niezjedzone kawałki. Niestety mrożenie pizzy w mojej rodzinie jest niemożliwe, bo moje chłopaki zjadają pizzę do ostatnich okruszków.
Podsumowując, zrobienie pysznej pizzy z krewetkami w domu jest proste i przyjemne. Można dostosować ją do własnych upodobań smakowych i cieszyć się ulubionym daniem bez wychodzenia z domu. Jeśli lubicie krewetki, to polecam przepis na pizzę poniżej.
Domowa pizza z krewetkami
4 pizze
Składniki:
Ciasto na pizzę
700 – 750 g pszennej mąki + do podsypania
35 g świeżych drożdży
400 – 500 ml wody, letniej
2 łyżeczki soli
Nadzienie
12 łyżek pomidorowego sosu do pizzy, tutaj przepis
400 g krewetek
1 cebula, duża pokrojonej w krążki
200 g szynki
4 duże pieczarki
1 zielona papryka
600 g sera mozzarella, startego
4 łyżeczki curry w proszku
2 łyżki suszonego oregano
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę i sól i zarobić ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale odstawać od brzegów naczynia.Przykryć naczynie z ciastem folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie przygotować sos do pizzy (link do przepisu znajduje się powyżej) i pokroić cebulę, pieczarki, paprykę i szynkę. Krewetki odcedzić z zalewy lub mrożone rozmrozić.
Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Następnie nałożyć sos pomidorowy, cebulę, szynkę, pieczarki i krewetki. Na koniec posypać startym serem mozzarella. Przełożyć pizzę na rozgrzany kamień i piec przez około 8 – 10 minut, aż ser się rozpuści, a spód będzie zrumieniony.
Upieczoną pizzę posypać curry i oregano. Radełkiem pokroić na porcje. Jeść z coleslaw. Smacznego!