Stroganoff z kiełbasą…Pan Stroganoff pewnie przewraca się w grobie. Sądzę jednak, że Stroganoff z kiełbasą jest bardziej imponujący niż Stroganoff warzywny o ile takie danie wciąż można nazywać Stroganoff. No cóż pomysłowości blogerom nie brak, mi również, więc dzisiaj zapraszam na kolejny przepis na Stroganoff z kiełbasą szwedzką falukorv. Jest to kiełbasa przypominająca polską parówkową ale o wiele większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie.
Stroganoff z kiełbasy szwedzkiej falukorv – pyszne danie na obiad w tygodniu
U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę… może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stroganoff ze zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna firma.
Smak tego dania zależy od rodzaju kiełbasy. Najczęściej używam szwedzkiej kiełbasy falukorv. To smaczna kiełbasa z dużą zawartością mięsa, dobrze przyprawiona. Idealna na gulasz Stroganoff!
Składniki:
800 g kiełbasy, np. szwedzkiej falukorv
250 pieczarek
1 cebula
2 dymki
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki pomidorowego przecieru
1 mascarpone, 250 g
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli, lub wedle smaku
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
300 ml wrzątku lub mięsnego bulionu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Pokroić pieczarki w talarki, a kiełbasę w słupki. Zrumienić kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem.
- Dodać cebulę i czosnek oraz przecier pomidorowy. Smażyć przez 3 minuty. Na osobnej patelni usmażyć pieczarki, dodać do kiełbasy wraz z tymiankiem i wrzątkiem. Zamieszać i smażyć gulasz przez 10 minut.
- Na koniec dodać mascarpone, doprawić solą i ewentualnie większą ilością pieprzu. Dodać natkę i zagotować gulasz.
- Mieszać, aż mascarpone się rozpuści. Podać Stroganoff z ryżem lub makaronem i zieloną sałatą.
3 komentarze
Gosiu kochana, ale pyszności wyczarowałaś :-)
Bardzo apetycznie wygląda :) Niech się Stroganoff przewraca, w kuchni liczy się pomysłowość i wyobraźnia :D
CHętnie bym spałaszowała :)