Golonka w piwie z kiszoną kapustą, aromatyczna i smaczna. Typowo polski obiad! W zeszłym tygodniu byłam w Polsce! Jedliśmy obiad na promie i zgadnijcie co ja zamówiłam? Oczywiście golonkę! Nigdy nie byłam jej zwolenniczką. Uważałam golonkę za typowo męskie danie. Teraz, kiedy wiem jak ją przyrządzić aby wydobyć z niej jak najlepszy smak zmieniłam zdanie. Golonka w piwie to naprawdę smaczny kąsek. Oczywiście golonka w piwie smakuje najlepiej ze smażoną kiszoną kapustą i porcją schłodzonego piwa. Tak, kiszona kapusta to nieodzowny dodatek do wieprzowiny.
Smak golonki zależy od peklowania. Liść laurowy, ziele angielskie i wywar z warzyw nadają jej niebywały smak. Kupiłam gotową peklowaną golonkę, bo peklowanie zajmuje niemało czasu. Natomiast przyjemność pieczenia golonki w piwie i kapuście nie mogłam sobie odmówić.
Golonka w piwie
Składniki:
4 peklowane golonki
½ l piwa
2 lyżki miodu
600 g kiszonej kapusty
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 siarna ziela angielskiego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Natnij skórkę na golonkach. Rozgrzej masło dodaj olej na patelni. Ułóż golonki skórką do dna i zrumień. Wlej piwo i miód, dodaj angielskie ziele i laurowy liść. Zagotuj. Na drugiej patelni zeszklij, a następnie lekko zrumień cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij kapustę na durszlak i opłucz zimną wodą. Dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut. Podlej piwem z golonki. Następnie przełóż golonkę do żaroodpornego półmisku. Dodaj kapustę i polej resztą piwa. Wstaw do nagrzanego na 175ºC i piecz golonkę przez około godziny. Jeśli golonka za bardzo się rumieni przykryj aluminiową folią. Podaj golonkę pokrojoną na plasterki z pieczonymi ziemniakami i kapustą.
3 komentarze
Gosiu taką golonkę to ja bym spróbowała :-)
Polecam!
Wyśmienicie wygląda to danie ! Oj, mój mąż byłby wniebowzięty, gdybym mu taką golonkę zaserwowała. I to jeszcze w piwie i kapuście ! :D