412
Kotlety wieprzowe to nie tylko panierowane schabowe. Uwielbiam kotlety schabowe w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej, słodkiej papryki w różnych kolorach.
Moja mama nazywa to danie schabowe po niksońsku. Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia skąd ta nazwa pochodzi, ale mniejsza o to. Dzisiaj gotuję super mięsko we wspaniałym sosie pomidorowym z mnóstwem papryki, natki pietruszki i wegety.
Składniki:
na 5 porcji:
- 800 g kotletów wieprzowych
- 1 łyżka mąki, czubata
- 1 cebula, duża
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki, różne kolory
- 1 ½ łyżeczka wegety
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 dl gorącej wody
- 2 łyżki natka pietruszki, z grubo posiekanej
- sól, pieprz, papryka sproszkowana do smaku
Wykonanie:
- Obierz cebulę i czosnek i pokrój drobno.
- Podziel kotlety na mniejsze kawałki, rozbij nieco tłuczkiem. Posyp mąką i pieprzem.
- Smaż kotlety na oleju na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony, około 5 minut.
- Dodaj cebulę i czosnek, oczyszczone i pokrojone papryki. Podsmaż wszystko.
- Zalej gorącą wodą z rozpuszczonym przecierem pomidorowym i wegetą. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku.
- Gotuj aż mięso będzie miękkie, około 30 minut.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki pod koniec gotowania.
To danie najlepiej smakuje z ziemniakami i smaczną surówką z pora, jabłka i marchewki z dodatkiem majonezu i soku z cytryny.
2 komentarze
Słyszałam o schabie po nelsońsku, ale to z pieczarkami w sosie śmietanowym. Po niksońsku to dla mnie ciekawostka. Idę zrobić, bo akurat mam składniki :) Tylko bez tej paskudnej vegety. Wystarczy sól, po co tu jeszcze pakować glutaminian sodu?
Domowy przepis mojej mamy!