Zapraszam na lekki i szybki obiad. Jak obiecałam wcześniej będą pojawiać się na codojedzenia przepisy z kurkami. Przygotowałam pyszną sałatkę z kurkami na ciepło, która świetnie pasuje do schabowych. Sałatka z kurkami to pożywna sałatka z dodatkiem jęczmiennej kaszy i brokułów. Kolorowa, smaczna i aromatyczna sałatka, która każdemu przypadnie do smaku. Do sałatki polecam glazurowane schabowe, a więc kotlety smażone saute a następnie glazurowane w miodzie i ryżowym occie. Zazwyczaj używam balsamicznego octu ale akurat mi się skończył. Schabowe to flagowe danie w polskiej kuchni. Dołączam kolejny przepis.
Sałatka z kurkami i glazurowane schabowe
Składniki:
4-5 porcji
Sałatka z kurkami
- 200 ml hel jęczmiennej kaszy
- 4 cebule dymki
- ½ kg kurek
- 1 brokuł
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól i czarny pieprz
Glazurowane schabowe
- 5 schabowych kotletów bez kości
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ryżowego octu lub octu balsamicznego
Ugotuj kaszę i odparuj. Pokrój dymkę. Oczyść kurki i podziel, jeśli są bardzo duże. Podziel brokuł na różyczki i ugotuj aldente. Odcedź i opłucz pod zimną wodą. Podsmaż dymkę na maśle i oleju. Dodaj kurki, zioła i pieprz i smaż aż kurki odparują. Smaż w wysokiej temperaturze stale mieszając. Pod koniec dodaj kaszę, brokuły i dopraw sałatkę solą.
Schabowe natnij lekko wzdłuż brzegu, aby podczas smażenia nie skurczyły się. Smaż po minucie z każdej strony. Wyjmij na gorący talerz. Do tłuszczu, na którym były smażone kotlety dodaj miód i ocet i mieszaj aż glazura zacznie się pienić. Ułóż kotlety i smaż pół minuty po każdej stronie. Podaj glazurowane kotlety z gorącą sałatką z kurek.
1 Komentarz
Świetne danie ,nie wiedziałam o nacinaniu mięsa wzdłuż brzegu ,masz genialne pomysły.