Czas na kolejny szybki obiad, tym razem z udziałem kotletów schabowych. Będąc z wizytą u mojej siostry wpadła mi w ręce książka Nigelli. Wyszperałam przepis na kotlety schabowe z jabłkami z dodatkiem cynamonu, goździków i kardamonu. Bardzo łatwe danie do przygotowania.
Lubię gotować z owocami, a jabłka z wieprzowiną to świetna para. Kotlety schabowe z jabłkami są bardzo aromatyczne i soczyste. Co prawda nie ma teraz takiego wyboru w jabłkach o tej porze roku ( z chęcią bym wybrała kwaśną antonówkę), ale zadowoliłam się sokiem z antonówki. Kotlety schabowe uwielbiają moje wyrośnięte dzieciątka, więc i te z jabłkami zrobię jeszcze nie jeden raz.
Przepis na kotlety schabowe z jabłkami
Składniki:
5-8 porcji
- 1 kg kotletów schabowych bez kości
- 3 czubate łyżki mąki
- 300 g wędzonego boczku
- 6 szalotek, dużych
- 5 kwaśnych jabłek
- 750 ml soku z antonówki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 7 całych goździków
- zmiażdżone nasiona z 6 kapsułek kardamonu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Rozbij lekko kotlety schabowe, oprósz mąką wymieszaną z solą i pieprzem i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
- Pokrój boczek w kostkę i smaż na patelni, aż się stopi i zrumieni. Wyłóż do naczynia, a na tłuszcz z boczku wrzuć pokrojoną w plasterki szalotkę.
- Obierz jabłka ze skórki i pokrój w plasterki.
- W głębokim naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie boczek, następnie cebulę, warstwę jabłek, część kotletów,posyp cynamonem, znowu jabłka i kotlety, a między nimi goździki. Zakończ jabłkami.
- Przykryj formę przykrywką lub szczelnie folią i wstaw do piekarnika na około godziny, temperatura 175ºC/ termoobieg.
- Podawaj kotlety schabowe z ugotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
8 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie :)
Dzięki Kasia! Pozdrawiam serdecznie
Schab i jabłko… tego jeszcze nie próbowałam :)
Bardzo polecam!
fajne ;) zawsze to jakas odmiana
Tez tak mysle!
Na którym etapie dodaje się sok, goździki i kardamon?
Podczas układania kotletów i jabłek w naczyniu.