Kotlety schabowe… kiedy zrobisz mama? Moje dzieci mają bzika na punkcie kotletów schabów. Ja też lubię schabowe, ale za każdym razem robię je trochę inaczej, żeby mi się nie znudziły. Dzisiaj dodałam do tartej bułki francuskie zioła drobno posiekane oraz parmezan. Miałam też resztkę przyprawy do bruchetta i stwierdziłam, że będzie świetnie pasować do kotletów.
Schabowe wyszły super, że aż chciało je się jeść jeden za drugim. Co nie którzy w mojej rodzinie nie mają umiaru…
Kotlety schabowe z parmezanem
5-6 porcji
Składniki:
10 kotletów schabowych, bez kości
100 g tartej bułki
50 g startego parmezanu
3 jajka
sól i pieprz do smaku
3 łyżki drobno posiekanych francuskich ziół
1 łyżka przyprawy do bruchetta ( zawiera suszone zioła francuskie, pieprz, sól, wędzoną paprykę w proszku)
Rozbij kotlety, dopraw solą i pieprzem. Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj widelcem. Na płaskim talerzu wymieszaj razem tartą bułkę, parmezan, przyprawę do bruchetta i francuskie zioła. Kotlety schabowe zamocz najpierw w jajku, a potem w panierce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach, około 10 minut. Podaj z puree ziemiaczanym i swieżymi warzywami.
2 komentarze
fajne urozmaicenie schabowych
Zobaczymy co wymyślę następnym razem