469
Zupa krem z brokułów stała się tak popularna w naszym domu, ze gotowałam ją dwa razy w tym tygodniu. Swoją ogromną popularność zawdzięcza zupa nie tylko aksamitnej konsystencji ale tez dodatkom w postaci chrupiącego boczku i pleśniowego sera.
Szczerze mówiąc uwielbiam zupę brokułową właśnie w postaci kremu. Sama zupa jest bardzo dietetyczna, tak, ze dodatek boczku i pleśniowego sera wcale aż tak nie podnosi jej kalorycznej wartości. Lubisz LCHF to jest to na pewno zupa dla ciebie.
Szybka zupka w gotowaniu na pewno przypadnie każdemu do gustu. Spróbuj również ugotować zupę kalafiorowa lub kremowa zupę z porów. Oto przepis:
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 1 kg brokułów, użyłam mrożonych
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 duza cebula
- 1 – 2 l bulionu, u mnie z kurczaka
- 1 – 2 dl śmietany
- sol i pieprz do smaku
- 300 g boczku w cienkich plasterkach
- 100 g sera pleśniowego
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj brokuły podzielone na różyczki i wszystko zalej bulionem. Gotuj zupę, aż brokuły będą miękkie, około 15 minut, po czym zmiksuj zupę.
- Dopraw brokułową sola i pieprzem oraz śmietaną.
- Boczek zrumień na patelni i osusz na kawałku papierowego ręcznika, po czym pokrusz.
- Rozlej zupe do miseczek i udekoruj pokruszonym boczkiem i pleśniowym serem.
4 komentarze
Kremu z brokułów z serem pleśniowym jeszcze nie próbowałam i widzę, że muszę to nadrobić..:)!
Bardzo polecam! Pozdrawiam!
aż wstyd wspomniec ile lat do tej zupy się zabieram
Nie wiesz co tracisz, Iza!