Brrrr…Jak zimno dzisiaj! Wieje niemiłosiernie, więc tylko -3º odczuwa się jak -10ºC. Po ostatnich plusowych temperaturach trudno się przyzwyczaić do mrozów. Najlepszym panaceum na taką pogodę jest oczywiście zupa. Dzisiaj ugotowałam kalafiorową, ale trochę inaczej. Inspirację zaczerpnęłam z kuchni azjatyckiej, która ostatnio króluje w naszej kuchni. Czerwona pasta curry, mleko kokosowe i cytrynowa trawa to tradycyjne przyprawy azjatyckie, które w połączeniu z kalafiorem nadały zupie słodkawy i lekko kwaskowaty smak.
Przepis na kalafiorową po azjatycku
Składniki:
na 5-8 porcji
- 2 litry buljonu z kurczaka
- 1 puszka kokosowego mleka, 400 g
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3-4 łyżki sosu rybnego (fish souce)
- 2 zdzibła cytrynowej trawy
- 2 łyżki soku z limetki (opcjonalnie)
- garść świeżej kolendry
Wykonanie:
- Do ugotowego buljonu z kurczaka wlej mleko kokosowe. Dodaj kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę.
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodaj do zupy. Przypraw zupę sosem rybnym.
- Zgnieć cytrynowa trawę w najgrubszym miejscu i dodaj do zupy. Gotuj kalafiorową przez 20 minut.
- Przed podaniem pokrój grubo kolendrę i dodaj do zupy wraz z sokiem z limonki.
świetne połącznie :) uwielbiam azjatyckie smaki.
piękny kolorek ma i patrzac na składniki bardzo apetyczna
Smak zupełnie inny niż kalafiorowej :) super !!