Brrrr…Jak zimno dzisiaj! Wieje niemiłosiernie, więc tylko -3º odczuwa się jak -10ºC. Po ostatnich plusowych temperaturach trudno się przyzwyczaić do mrozów. Najlepszym panaceum na taką pogodę jest oczywiście zupa jak ta zupa kalafiorowa po azjatycku. Dzisiaj ugotowałam kalafiorową, ale trochę inaczej. Inspirację zaczerpnęłam z kuchni azjatyckiej, która ostatnio króluje w naszej kuchni. Czerwona pasta curry, mleko kokosowe i cytrynowa trawa to tradycyjne przyprawy azjatyckie, które w połączeniu z kalafiorem nadały zupie słodkawy i lekko kwaskowaty smak.
Zupa kalafiorowa po azjatycku
na 5-8 porcji
Składniki:
1 kalafior, około 500 g
2 litry buljonu z kurczaka
1 puszka kokosowego mleka, 400 g
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka brązowego cukru
3-4 łyżki sosu rybnego (fish souce)
2 zdzibła cytrynowej trawy
2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)
garść świeżej kolendry
Do ugotowego buljonu z kurczaka wlej mleko kokosowe. Dodaj kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodaj do zupy. Przypraw zupę sosem rybnym. Zgnieć cytrynowa trawę w najgrubszym miejscu i dodaj do zupy. Gotuj kalafiorową przez 20 minut. Przed podaniem pokrój grubo kolendrę i dodaj do zupy wraz z sokiem z limonki.
4 komentarze
świetne połącznie :) uwielbiam azjatyckie smaki.
piękny kolorek ma i patrzac na składniki bardzo apetyczna
Smak zupełnie inny niż kalafiorowej :) super !!
A gdzie kalafior?:)