Zupa kalafiorowa po azjatycku

Brrrr…Jak zimno dzisiaj! Wieje niemiłosiernie, więc tylko -3º odczuwa się jak -10ºC. Po ostatnich plusowych temperaturach trudno się przyzwyczaić do mrozów. Najlepszym panaceum na  taką pogodę jest oczywiście zupa jak ta zupa kalafiorowa po azjatycku. Dzisiaj ugotowałam kalafiorową, ale trochę inaczej. Inspirację zaczerpnęłam z kuchni azjatyckiej, która ostatnio króluje w naszej kuchni. Czerwona pasta curry, mleko kokosowe i cytrynowa trawa to tradycyjne przyprawy azjatyckie, które w połączeniu z kalafiorem nadały zupie słodkawy i lekko kwaskowaty smak.

kokosowemleko_codojedzenia

Zupa kalafiorowa po azjatycku

na 5-8 porcji

Składniki:

1 kalafior, około 500 g

2 litry buljonu z kurczaka

1 puszka kokosowego mleka, 400 g

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

3 łyżki czerwonej pasty curry

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka brązowego cukru

3-4 łyżki sosu rybnego (fish souce)

2 zdzibła cytrynowej trawy

2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)

garść świeżej  kolendry

Zupa kalafiorowa po azjatycku

Do ugotowego buljonu z kurczaka wlej mleko kokosowe. Dodaj kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodaj do zupy. Przypraw zupę sosem rybnym. Zgnieć cytrynowa trawę w najgrubszym miejscu i dodaj do zupy. Gotuj kalafiorową przez 20 minut. Przed podaniem pokrój grubo kolendrę i dodaj do zupy wraz z sokiem z limonki.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *