Jesienne zupy – zupa z soczewicy i ciecierzycy

Pierwsze jesienne chłody już za nami. Do łask powracają pachnące i gorące zupy. Zupa z soczewicy i ciecierzycy to moje kolejne odkrycie. Jest to bardzo aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy, nieco orientalnie przyprawiona. Uwielbiam kmin rzymski, kajeński pieprz i kolendrę. Są to typowe przyprawy orientu, które zawsze mam w mojej domowej spiżarni.

zupa_soczewica_ciecierzyca

Zupa z soczewicy to zupa krem. Drobna czerwona soczewica szybko się rozgotowuje przez co zupa jest naturalnie gęsta. Dodatkowo do zupy dodałam kokosowe mleko. Zupa zyskała na sytości. Kokosowe mleko zawiera kokosowy olej, który jest bardzo zdrowy. Jest to również zdrowa alternatywa dla osób, które nie tolerują mlecznych przetworów.

Bardzo często gotuję zupy, bo moje dzieci bardzo je lubią. Zupa i naleśniki to typowe dania na obiad w szwedzkim przedszkolu.  Zupa z mielonym mięsem to przepis zainspirowany kuchnią dla przedszkolaków. Moje dzieci dawno już nie chodzą do przedszkola ale dobra zupa jest wciąż ich ulubionym daniem.

Zupa z soczewicy

4 porcje

Składniki:

1,5 l domowego bulionu z kurczaka

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera korzeniowego

2 ząbki czosnku

100 g

200 ml kokosowego mleka

ok. 400 g ciecierzycy z puszki

1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

½ łyżeczki zmielonej kolendry

2 łyżki soku z limonki lub cytryny

4 łyżki posiekanej świeżej kolendry

sól do smaku

zupa z soczewicy przepis codojedzenia blog kulinarny

Wlej bulion do garnka. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki i selera oraz czosnek. Wsyp opłukaną soczewicę, dodaj przyprawy, lekko posól i gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki posiekanej świeżej kolendry. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj opłukaną ciecierzycę z puszki i zagotuj zupę. Przed podaniem posyp resztą kolendry. Smacznego!

P.S.

Proponuję ugotować ciecierzycę samemu. Jest o wiele lepsza niż ta z puszki. Przed użyciem należy moczyć ciecierzycę w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin lub przez noc. Gotowanie zajmuje około 40 minut.

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *