Zupa szpinakowa z gnojkami

Zupa szpinakowa z gnojkami!… Błąd się wkradł, skąd! To naprawdę zupa szpinakowa z gnojkami! Tak nazywają gnocchi moje moje dzieci. Ta nazwa tak się przyjęła u nas w domu, że wszyscy nazywamy gnocchi gnojkami. Nie da się ukryć, że nazwa bardzo zbliżona do włoskiej. Lubicie gnocchi, a może wolicie kopytka...Od pewnego czasu dodaję do zup gnocchi i wiecie co jest to fajny sposób na zagęszczenie zupy ale i na wykorzystanie resztek ziemniaków. Tym razem wypróbowałam gnocchi w szpinakowej i wiecie co super zupa wyszła. Spróbujcie sami!

zupa szpinakowa

Bardzo lubię szpinak. przeważnie używam świeży i kupuję duże paczki. Jedna paczka na szpinakową to wystarczająca porcja. Szpinakową miksuję oczywiście, bo rozgotowany szpinak to smakuje tak sobie. Zmiksowana szpinakowa smakuje brutalnie i przywołuje wiosnę ale niestety tylko kolorem. U nas mróz, więc zupa idealna na rozgrzewkę póki co…byle do wiosny…

Zupa szpinakowa

Składniki:

na 4-6 porcji

300 g świeżego szpinaku

1,5 l wywaru z kurczaka

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula 2 ząbki czosnku

sól i pierz do smaku

2 łyżki soku z cytryny

Do podania

porcja gnocchi, tutaj przepis

smażony boczek

natka pietruszki do posypania

szpinakowa

Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Włóż szpinak i gotuj jeszcze przez drugie 10 minut. Zmiksuj zupę, dopara solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z podanego przepisu w linku przyrządź gnocchi. Pokrój boczek w drobną kostkę i zrumień. Nałóż gnocchi do miseczek i wlej zupę. Posyp skwarkami i pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *