285
Uwielbiam zupy, a zupa szparagowa, którą niedawno zrobiłam jest najsmaczniejszą jaką dotychczas jadłam. Przepis na zupę jest bardzo prosty. Niewiele składnikow , a taka rozkosz dla kubków smakowych.
Zupa z zielonych szparagów jest bardzo łagodna w smaku, lekko słodkawa. Zupę przepuściłam przez sito, aby uzyskać lekką, pienistą konsystencję.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 5 szalotek
- ½ l śmietany kremówki
- ½ l wody + kostka z kurczaka
- 1 dl białego wina
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Odetnij łykowate końcówki szparagów. Pokrój szparagi na małe kawałki, ale zachowaj kłosy. Gotuj szparagi w wodzie z kostką bulionową przez 2-3 minuty. Odcedź ale zachowaj bulion.
- Obierz i posiekaj szalotki. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli, nie zrumieni. Zalej winem, bulionem i duś jeszcze 5 minut.
- Dodaj śmietanę i zagotuj. Dodaj szparagi i zmiksuj zupę , a potem przepuść przez sito.
- Podgrzej zupę w miarę potrzeby. Dopraw solą i pieprzem. Wlej zupę do ciepłych miseczek i udekoruj klosami szparagów.