Pierwszy raz zrobiłam Shepherd`s pie, które jest prostym , klasycznym daniem wywodzącym się z Anglii.
Oto moja wersja, bardzo smaczna i obfita, wołowy, gęsty gulasz ukryty pod puszystym puree ziemniaczanym. Zarówno gulasz jak i tłuczone ziemniaki zawierają dużo świeżego tymianku.
Mój tymianek, który hoduję w doniczce został dziś porządnie obcięty. Cóż, taki jego los ale nadal zdobi moje okno w kuchni i wydaje cudowny zapach.
Shepherd `s pie można zrobić na różne sposoby. Zasada jest jednak taka sama dla wszystkich rodzajów: zapieczony sos pod pierzynką ziemniaczaną.
Składniki:
- 500 g wołowiny na gulasz
- 250 g selera, korzeń
- 3 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (500 g)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 dl gorącej wody
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Puree ziemniaczane:
- 5 pietruszek
- 6 dużych ziemniaków
- 3 żółtka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka tymianku + 1msk do przybrania
Wykonanie:
- Podziel mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż trochę na patelni.
- Obierz i pokrój grubo cebulę i dodaj do mięsa.
- Obierz seler i marchew, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Umieść wszystkie składniki w dużym garnku, dodaj pomidory, liście laurowe i tymianek.
- Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu. Gotowanie wołowiny trwa przynajmniej 2 godziny. Mięso musi byc mięciutkie.
- Obierz ziemniaki i pietruszkę. i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Wymieszaj żółtka z tymiankiem.
- Napełnij okrągłą zaroodporną formę gulaszem. Przykryj puree ziemniaczanym i calość zapiecz. Ziemniaki mają się tylko przyrumienić.
Posyp tymiankiem przed podaniem.
2 komentarze
Pasterski placek dobra rzecz!
No to rozumiesz, dlaczego nie przetlumaczylam na polski,ha ha!. A pro po fajny blogg u ciebie.