Kurczak po tajsku z warzywami to danie kuchni azjatycka, która jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, ze względu na małą zawartość tłuszczu i sposób przyrządzania, czyli woke. Oczywiście mowa tu o tajskim przepisie. Bardzo barwne jedzonko i szybkie do sprzyrządzenia, a jakie zapachy!
Imbir, olej sezamowy i limonka to składniki marynaty, której użyłam do zaprawy kurczaka. Tak przygotowane mięso jest gotowe do wokowania lub grilowania. Dzisiaj zdecydowałam się na grila, ale warzywa wrzuciłam do woka.
Kurczak po tajsku
5 porcji
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
sok z 1 limonki
2 łyżki świeżego imbiru, startego
1 czerwone chilli, posiekane drobno
1 łyżka oleju
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona cukinia
1 czerwona papryka
1 brokuł
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego (tajski, jasny)
Zrób marynatę z soku limonki, chilii, imbiru i oleju sezamowego. Podziel kurczaka na mniejsze części i zalej natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Namocz drewniane szpikulce do grila. Ponabijaj kawałki kurczaka na szpikulce i griluj około 5 minut.
Wlej olej do woku. Podziel warzywa na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę. Wokuj chwilę, a potem dodaj czerwonej pasty curry. Na koniec dodaj resztę warzyw i wokuj. Warzywa muszą być chrupkie.