Przepis na skrzydełka na pewno się przyda. Sezon grillowy rozpoczęty i okazji do grillowania na pewno wiele. Niedługo majówka więc przepis na skrzydełka koniecznie wypróbujcie. My uwielbiamy grillowane skrzydełka! Jest to najtańsze mięso na grilla, a kiedy dobrze doprawione to wspaniała uczta dla podniebienia. Zazwyczaj marynuję mięso na grilla przez noc. Tak też robię w przypadku skrzydełek. Do marynaty użyłam tamari soi. Tamari soja jest produkowana jedynie soi, a więc nie zawiera glutenu. Poza tym ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne i aromatyczne.
Przepis na skrzydełka
Składniki:
1 kg skrzydełek
100 ml tamari soi
50 ml oliwy
1 łyżka sosu harissa
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
1 łyżka świeżo utartego imbiru lub mrożonego, tutaj przepis
Do głębokiej miski wlej soję, miód, oliwę i harissa. Dodaj sól i wymieszaj. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj a marynatą. Przykryj folią i marynuj przez noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około 40 minut. Najlepiej kiedy węgiel jest już nieco przepalony. Jeśli węgiel żarzy się mocno wtedy lepiej przykryć grill pokrywką. Powolne grillowanie to gwarancja , że mięso będzie upieczone i miękkie. Skrzydełka można jeść same, z chlebem lub frytkami. Podać z dowolnie wybranym sosem lub salsą z pomidorów.
10 komentarzy
Oj, ale bym takie zjadła!!!
Polecam Kasiu!
U nas skrzydełka się prawie nie zdarzają, ale takie muszę kiedyś zrobić :)
Polecam kochana!
jakie śliczne i rumiane, zachęcają do wypróbowania
Pewnie!
Nie wiemy dlaczego ale jakoś nigdy nie lubiłyśmy skrzydełek :P Zdecydowanie chętniej jadłyśmy udko :)
Jak są dobrze wypieczone to fajnie smakują!
Ależ pysznie wyglądają :)
Na grilla idealne :)