Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa

Przepis na skrzydełka na pewno się przyda. Sezon grillowy rozpoczęty i okazji do grillowania na pewno wiele. Niedługo majówka więc przepis na skrzydełka koniecznie wypróbujcie. My uwielbiamy grillowane skrzydełka! Jest to najtańsze mięso na grilla, a kiedy dobrze doprawione to wspaniała uczta dla podniebienia. Zazwyczaj marynuję mięso na grilla przez noc. Tak też robię w przypadku skrzydełek. Do marynaty użyłam tamari soi. Tamari soja jest produkowana jedynie soi, a więc nie zawiera glutenu. Poza tym ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne i aromatyczne.

przepis_na skrzydelka

skrzydełka na grilla

Przepis na skrzydełka

Składniki:

1 kg skrzydełek

100 ml tamari soi

50 ml oliwy

1 łyżka sosu harissa

1 łyżeczka soli

2 łyżki miodu

1 łyżka świeżo utartego imbiru lub mrożonego, tutaj przepis

przepis_skrzydelka_drobiowe

Do głębokiej miski wlej soję, miód, oliwę i harissa. Dodaj sól i wymieszaj. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj a marynatą. Przykryj folią i marynuj przez noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około 40 minut. Najlepiej kiedy węgiel jest już nieco przepalony. Jeśli węgiel żarzy się mocno wtedy lepiej przykryć grill pokrywką. Powolne grillowanie to gwarancja , że mięso będzie upieczone i miękkie. Skrzydełka można jeść same, z chlebem lub frytkami. Podać z dowolnie wybranym sosem lub salsą z pomidorów.

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *