Święta już tuż, tuż! W przedświątecznym harmiderze polecam szybki i tani obiad, bo wiem, że jak ja nie macie zbytnio dużo czasu na gotowanie, a jeść przecież trzeba…Nikt nie mówi , że mamy pościć cały Adwent! Przygotowałam dla Was przepis na ziemniaczaną sałatkę z kurczakiem i czarną kapustą na ciepło, a korzystając z tego przepisu uświęciłam danie sadzonym jajkiem i marynowanymi buraczkami. Szybko, tanio i pysznie!
Jeśli nie spotkaliście się z czarną kapustą, to proponuję zastąpić ją jarmużem.
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem i czarną kapustą
Składniki:
na 4-5 porcji
600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i zamarynowane
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
200 g czarnej kapusty, ugotowanej al dente
sól i pieprz do smaku
Dodatki
4-5 jajek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
buraczki z octu
Zacznij od kurczaka. Jeśli masz czas zamarynuj kurczaka w ulubionych przyprawach i pozostaw w lodówce na godzinę. Jeśli się spieszysz, to zacznij od ziemniaków. Ziemniaki pokrojone w kostkę usmaż na oliwie z dodatkiem cebuli, czosnku i tymianku. Popieprz i posól. Usuń grube nerwy z liści kapusty i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Dodaj kapustę do ziemniaków i smaż jeszcze przez chwilę.
Na oddzielnej patelni usmaż kurczaka. Ponieważ piersi z kurczaka są pokrojone w kostkę, więc zajmie to Tobie niewiele więcej niż 3 minuty. Smaż kurczaka cały czas podrzucając patelnią, aby równomiernie się usmażył. Dodaj kurczaka do ziemniaków i kapusty i wszystko wymieszaj. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Usmaż sadzone jajka. Podaj sałatkę na ciepło z jajkiem, posypanym szczypiorkiem i buraczkami.
5 komentarzy
I nikt nie mowi, że postne danie nie może być smaczne :-) Ja tam uwielbiam wszelkie sałatki ziemniaczane!
No właśnie Beatko!
Apetycznie ,urocze buraczki.
Mmmmmm, zgłodniałam :-)
szybko, tanio i do tego pysznie ;)