Czas wykorzystać świąteczne resztki! U mnie jak zwykle nić się nie zmarnuje. Zostało mi trochę karpia i jarmużu więc dzisiaj był szybki obiad. Ziemniaki, słodkie bataty i jarmuż to sałatka na ciepło podana do karpia z grilla. Na wigilię grillowałam karpia na grillowej patelni. Karp jest tłustą rybą i idealnie nadaje się na grilla. W tym roku mój miejscowy handlarz ryb naprawdę się postarał, bo oczyścił karpia prawie ze wszystkich ości na co zawsze moje dzieci narzekały.
Karp to wspaniała ryba. Niestety w Szwecji można ją kupić jedynie na święta i to po uprzednim zamówieniu. W Polsce trafiam na karpia i nawet odfiletowanego w ciągu całego roku! W dużych marketach roi się od świeżych ryb, więc wygląda na to że Polacy zaczynają jeść ryby, co mnie bardzo cieszy.
Szybki obiad ze świątecznego karpia
Składniki:
na 4 porcje
4 filety z karpia, około 500 g
4 ziemniaki
2 małe bataty
3 ząbki czosnku
250 g jarmużu
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Obierz ziemniaki i bataty i pokrój w kostkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Posól, popieprz, przypraw tymiankiem i smaż warzywa na oliwie, aż będą miękkie i lekko rumiane. Miękkie liście jarmużu oderwij od twardych łodyg i porwij na mniejsze kawałki. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie i dodaj do warzyw na patelni pod koniec smażenia. Przypraw karpia solą i pieprzem i ugrilluj na grillowej patelni lub usmaż. Podaj karpia z salatką na ciepło skropionego sokiem z cytryny.
1 Komentarz
U mnie zostały tylko warzywa, więc makaron zrbiłam, by było lekko i inaczej…