Zielona fasolka, czy żółta fasolka to moja ulubiona przystawka do obiadu. Latem jadam fasolkę jako główne danie. Nie znam nikogo, kto by nie lubił fasolki ze zrumienioną bułką tartą lub zrumienioną mąką migdałową. Tak przyrządzona zielona fasolka jest naprawdę pyszna.
Nigdy nie wekuję fasolki. Do gotowania używam świeżej lub mrożonej. Fasolka zachowuje swój świeży, zielony kolor jak ta na zdjęciu. Ten przepis na fasolkę jest bardzo prosty. To przystawka na ciepło, fasolka z serem pleśniowym, sosem winegret i pieprzem. Bardzo lubię pleśniowy ser, ale oczywiście możecie wybrać jakiś inny kruszący ser jak feta, albo chèvre.
Danie z fasolką to pyszne i pożywne danie. Często dodaję ją do sałatek. Znajdziecie ją w przepisie na sałatkę ziołową, czy w warzywnej sałatce do mięsa.
Nigdy nie próbowałam wcześniej połączyć fasolki z serem pleśniowym. Bardzo mi zasmakowało takie kombi. Przystawka smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.
Zielona fasolka z serem pleśniowym
4 porcje
Składniki:
400 g zielonej fasolki, u mnie mrożona
80 g sera pleśniowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól i czarny pieprz młotkowany do smaku
Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie, odcedzić i opłukać zimną wodą. Zmiksować musztardę, dolewając powoli oliwę. Doprawić sos solą, pieprzem i ziołami. Ułożyć fasolkę na półmisku. Posypać pokruszonym serem pleśniowym i polać sosem. Smacznego!