Dzisiaj do obiadu przyrządziłam surówkę z kapusty. Surówka z czerwonej kapusty jest pyszna i zdrowa. Lubię wszystkie surówki i przyrządzam je z każdego rodzaju kapusty, zarówno na zimno jak i na gorąco. Pamiętacie przepis na kapustę po szwedzku? To jest właśnie taka surówka na ciepło z białej kapusty. Przyrządzam też surówki mieszając różne rodzaje kapust. Całkiem niedawno skroiłam surówkę z białej kapusty i jarmużu. Latem uwielbiam surówki z młodej kapusty.
Czerwona kapusta zawsze kojarzy mi się z zimą. Uwielbiam czerwone coleslaw do mięsa lub ryby. Oprócz kapusty dodałam do surówki por i jabłko. Wszystko wymieszałam z domowym majonezem. Zawsze miksuję majonez. Uwielbiam majonez do surówek.
Taka surówka to prawdziwa bomba witaminowa. Znajduje się w niej również witamina D. Jak za pewne wiecie jaja i ryby zawierają dużo witaminy D. Dlatego pozwoliłam sobie podczas miksowania majonezu dodać witaminę D w kroplach.Wiadomo o tej porze bez słońca nasze zapasy witaminy D szybko się kurczą, co może grozić niedoborem.
Co prawda w tym roku przebywałam na słońcu dość dużo, ale nigdy nie wiadomo. Suplementację witaminą D zaleca się przede wszystkim małym dzieciom, ale coraz częściej dochodzą głosy, że przy braku słońca zimą, nawet dorośli powinni wzbogacać posiłki o tę witaminę.
Witamina D w kroplach jest bardzo skoncentrowana. Dlatego ja dodałam ją do majonezu w niewielkiej ilości. Okazuje się, że zmęczenie, które odczuwamy o tej porze roku może być spowodowane właśnie niedoborem witaminy D. Jedząc surówki z dodatkiem witaminy stworzymy zatem nie tylko smaczną przystawkę, ale też zdrowy dodatek do obiadu.
Surówka z kapusty jest również bogata w inne witaminy jak witaminę A, C, E i witaminy z grupy B. Zawiera też sporo błonnika i ważne dla zdrowia minerały. Włączając do Swojego jadłospisu surówki ze świeżych warzyw nie tylko jemy smacznie, ale też inwestujemy w zdrowie.
Surówka z czerwonej kapusty
4 porcje
Składniki:
300 g czerwonej kapusty
15 cm pora
1 duże jabłko
200 g domowego majonezu, tutaj przepis
10 kropli witaminy D
sól i czarny pieprz do smaku
Kapustę cienko poszatkować. Zetrzeć jabłko na tarce o dużych oczkach. Pokroić por w cienkie plasterki. Umieścić warzywa w misce, dodać majonez, witaminę D i doprawić surówkę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić surówkę na 30 minut, aby nieco skruszała. Smacznego!