Coleslaw z jarmużu to wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak kiedyś moja mama zrobiła surówkę, jarmuż w śmietanie. Była przepyszna! Dodam, że jadłam wtedy pierwszy raz jarmuż. Jego smak prześladował mnie przez długi czas. Kiedy zamieszkałam w Szwecji jarmuż znowu stanął na mojej drodze. Szwedzi uwielbiają to warzywo. Teraz można je kupić przez cały rok, kiedyś tylko na święta. Osobiście hoduję jarmuż w doniczce na balkonie. Młode liście są pyszne i idealne do sałatki, czy surówki coleslaw.
Coleslaw z jarmużu jest pyszne. Nie zapominajcie, że jarmuż to roślina z rodziny kapustne, więc świetnie pasuje do surówki coleslaw. Coleslaw z jarmużu przyrządziłam z dodatkiem białej kapusty i czerwonej cebuli. Ponadto dodałam natkę pietruszki, trochę miodu, soku z cytryny, a całość połączyłam z domowej roboty majonezem. Czy to jest pracochłonna surówka? Wcale nie!
Surówkę podałam do panierowanego dorsza. Coleslaw jest idealną przystawką do ryby. Przyrządzam tę surówkę na wiele sposobów, a jednym z nich jest coleslaw z młodej kapusty i jabłka. Oczywiście coleslaw można przygotować z dowolnie wybranej kapusty. Surówka z czerwonej kapusty jest nie mniej pyszna i łatwa do przyrządzenia.
Coleslaw z jarmużu
4 – 6 porcji
Składniki:
150 g jarmużu
200 g białej kapusty
1 czerwona cebula, mała
pęczek natki pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
150 g domowego majonezu, tutaj przepis
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki winnego octu
sok z małej cytryny
2 łyżki miodu
Poszatkuj kapustę i jarmuż. Włóż do dużej miski. Pokrój cebulę w piórka i posiekaj grubo natkę pietruszki. Dodaj do kapusty i jarmużu. W miseczce wymieszaj majonez, ocet, sok z cytryny, miód i musztardę. Dopraw dressing solą i pieprzem i wymieszaj z warzywami.
Surówka świetnie pasuje do panierowanej ryby i pieczonych ziemniaków.