Moi mężczyźni to burgerożercy! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki hamburgerowe, zrobić sos i przygotować coleslaw. Burgery z kurczaka są pyszne i pożywne. Mięso z kurczaka marynuję w zsiadłym mleku z przyprawami. Jest wtedy bardzo kruche.
Na ogół przyrządzam coleslaw z białej kapusty ale zdarza mi się zrobić surówkę również z modrej kapusty. Jest nie mniej pyszna. Burgery z kurczaka to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Oczywiście dobre burgery muszą być polane smacznym, wyrazistym dressingiem.
Aby przyrządzić dressing do burgerów naprawdę nie potrzeba niewiadomo ile składników. Na ogół wystarczy creme fraiche, musztarda i miód. Burgery z kurczaka to burgery z fileta kurczaka, panierowanego w mące i smażonego na maśle. Polecam to danie smakoszom burgerów. Jeśli lubicie możecie również usmażyć frytki. Całkiem niezły obiad dzisiaj przyrządziłam. Czuję się taka najedzona!
Burgery z kurczaka
na 6 – 8 burgerów
Składniki:
6 – 8 bułek hamburgerowych, tutaj przepis
500 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki soli
250 zsiadłego mleka
1 jajko
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
masło do smażenia
Sos do burgerów
250 g creme fraiche
1 łyżka miodu
1 łyżka rosyjskiej musztardy
sól do smaku
odrobina pieprzu do smaku
Coleslaw
300 g modrej kapusty
1 duża marchewka
60 g majonezu
2 łyżki octu balsamicznego
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki pokrojonego jarmużu
Mięso podziel na średniej grubości kawałki. Mleko zsiadłe wymieszaj z przyprawami i solą, następnie dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na godzinę. Pszenną mąkę wymieszaj z mąką kukurydzianą. Do mięsa w marynacie dodaj jajko i wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni. Obtaczaj kawałki mięsa w panierce i smaż na złoty kolor. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj warzywa z majonezem, balsamicznym octem, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Przystąp do montowania burgerów. Bułki przekrój na pół. Posmaruj obie połówki sosem. Na płaskiej połówce ułóż porcje kurczaka i polej dodatkowo sosem. Następnie połóż coleslaw i marynowane ogórki. Posyp pokrojonym jarmużem. Smacznego!
4 komentarze
Jakie pyszne burgery :) Rewelacyjnie wyglądają :)
Dziękuję Aniu!
mega apetyczne zdjęcia, aż chce sie po nie siegnąć
Dziękuję!