Burgery z kurczaka z coleslaw

Moi mężczyźni to burgerożercy! Dlatego często przyrządzam domowe burgery, jak te burgery z kurczaka. Jeśli mam w planie domowe burgery, to muszę oczywiście upiec domowe bułki hamburgerowe, zrobić sos i przygotować coleslaw. Burgery z kurczaka są pyszne i pożywne. Mięso z kurczaka marynuję w zsiadłym mleku z przyprawami. będzie wtedy bardzo kruche. Na ogół przyrządzam coleslaw z białej kapusty ale zdarza mi się zrobić surówkę również z modrej kapusty. Jest nie mniej pyszna. Burgery z kurczaka to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Oczywiście dobre burgery muszą być polane smacznym, wyrazistym dressingiem. Aby przyrządzić dressing do burgerów naprawdę nie potrzeba niewiadomo ile składników. Na ogół wystarczy creme fraiche, musztarda i miód. Burgery z kurczaka to burgery z fileta kurczaka, panierowanego w mące i smażonego na maśle. Polecam to danie smakoszom burgerów. Jeśli lubicie możecie również usmażyć frytki. Całkiem niezły obiad dzisiaj przyrządziłam. Czuję się taka najedzona!

burgery z kurczaka

burgery z kurczaka

burgery z kurczaka

Burgery z kurczaka

na 6 – 8 burgerów

6 – 8 bułek hamburgerowych, tutaj przepis

500 g fileta z piersi kurczaka

1 łyżka przyprawy do kurczaka

2 łyżeczki soli

250 zsiadłego mleka

1 jajko

100 g mąki

100 g mąki kukurydzianej

masło do smażenia

Sos do burgerów

250 g creme fraiche

1 łyżka miodu

1 łyżka rosyjskiej musztardy

sól do smaku

odrobina pieprzu do smaku

Coleslaw

300 g modrej kapusty

1 duża marchewka

60 g majonezu

2 łyżki octu balsamicznego

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki pokrojonego jarmużu

burgery_kurczak

Mięso podziel na średniej grubości kawałki. Mleko zsiadłe wymieszaj z przyprawami i solą, następnie dodaj mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na godzinę. Pszenną mąkę wymieszaj z mąką kukurydzianą. Do mięsa w marynacie dodaj jajko i wymieszaj. Rozgrzej masło na patelni. Obtaczaj kawałki mięsa w panierce i smaż na złoty kolor. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj warzywa z majonezem, balsamicznym octem, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Przystąp do montowania burgerów. Bułki przekrój na pół. Posmaruj obie połówki sosem. Na płaskiej połówce ułóż porcje kurczaka i polej dodatkowo sosem. Następnie połóż coleslaw i marynowane ogórki. Posyp pokrojonym jarmużem. Smacznego!

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.