Co dziś ugotowałam na obiad? Gulasz z soczewicy ze szpinakiem, kurczakiem i boczkiem. Jest to przepyszny gulasz idealnie pasujący do bulgur. Tani obiad, a przy tym smaczny i pożywny. Dodam, że obiad ugotowałam w 30 minut bez stresu, naprawdę! Czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, aż za szybko, bo łatwo ją rozgotować. Lubię gulasz z soczewicy, a z wędzonym boczkiem i kurczakiem jest jeszcze lepszy! Taki gulasz można przygotować na wiele sposobów. Bardzo lubimy orientalny gulasz z czerwonej soczewicy .
Okazuje się jednak, że gulasz z soczewicy można przyrządzić z boczkiem i kurczakiem. Danie równie wykwintne i aromatyczne. Jak wspomniałam wyżej czerwona soczewica szybko się rozgotowuje. Dla mnie to żadne zmartwienie, bo soczewica zagęszcza sos, więc nie muszę bawić się w jakieś zasmażki.
Gulasz świetnie smakuje z kaszą bulgur. Dawno nie gotowałam tej kaszy, więc troszeczkę stęskniłam się za jej smakiem. Jeśli Wam zostaje bulgur z obiadu to możecie zrobić z niego sałatkę.
Kremowy gulasz z soczewicy
Składniki:
na 4 porcje
150 g czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
350 ml wywaru z kurczaka
3 ząbki czosnku
250 g pomidorów koktajlowych
150 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego
50 g świeżego szpinaku
100 g wędzonego boczku
1 duży filet z piersi kurczaka
Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na maśle. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż aż kurczak lekko się zrumieni. Dodaj opłukaną soczewicę i wywar z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i przecierem, gotuj gulasz przez 25 minut. Jeśli wolisz soczewicę bardziej w całości możesz ją dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Następnie dodaj opłukany szpinak i pomidory. Gotuj przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Spróbuj czy gulasz jest wystarczająco doprawiony. Na patelni zrumień boczek. Pokrusz i posyp nim gulasz Ugotuj bulgur. Podaj gulasz z kaszą.
19 komentarzy
Świetny obiad, też bardzo lubię czerwoną soczewicę, bo fajnie smakuje i szybko się gotuje :)
Uwielbiam takie dania. Są pyszne i kolorowe 😍
wygląda po prostu przepysznie :)
Same pyszności u Ciebie.
Dziękuję! Lubię dogadzać moim milusińskim!
Wyglada pysznie. Wstyd się przyznać ale nawet nie wiem jak smakuje soczewica.
Nie ma co się wstydzić, człowiek uczy się i poznaje nowe rzeczy cały czas!
Ale mi się apetyt zrobił na taki gulasz… Wygląda przepysznie :)
Super dzięk!
Taki obiad cieszy nie tylko podniebienie, ale i pięknie, apetycznie wygląda. Aż chce się jeść:)
Dziękuję!
Podobają mi się bardzo takie gulasze.
Z pewnością musi być bardzo smaczny.
Nic, tylko próbować. Lubię soczewicę.
Pozdrawiam ciepło! :)
Z dodatkiem boczku to musiała być poezja!!!
Takie smaki to ja lubię :) Pysznie wygląda :)
Z pewnością jest pożywny :)
Fajny pomysł na dzisiejszy obiad :) pięknie wygląda :)
Uwielbiamy soczewicę, często gości u nas w kuchni :)
Smakowicie. Podoba mi się, że soczewica jest bazą :)
Super! Bardzo mi się podoba ten przepis ;) Jedynie bym boczek wyeliminowała, ale tylko moje widzi mi się ;p Poza tym super, soczewica, szpinak i i pomidory mniam :)