Tani obiad z kurczaka w sosie po toskańsku

Tani obiad z kurczaka to propozycja na sobotę. Wczoraj o dziwo zrobiłam zakupy na cały tydzień. Miałam w głowie tygodniowe menu, między innymi zamarzył mi się kurczak po toskańsku z pomidorami i szpinakiem. Uwielbiam kurczaka w sosie, a ten jest bardzo smaczny z dodatkiem białego wina i kokosowego mleka.

Obiad z kurczaka to niewątpliwie można nazwać tanim. Mięso z kurczaka wciąż jest tańsze w porównaniu do innych gatunków mięsa czy ryb. Poza tym kurczak, neutralny w smaku pasuje z większością warzyw i dodatków jak noodles czy basmati ryż.

tani obiad z kurczaka przepis codojedzenia

Przygotowanie obiadu zajmuje zaledwie 30 minut. Filet z piersi kurczaka potrzebuje zaledwie kilka minut. Dodany do sosu, dochodzi w nim powoli i jest wtedy super soczysty. Nie ma nic gorszego jak zeschnięte na wiór mięso!

Lubicie kurczaka na obiad? My bardzo! Często go przyrządzam na różne sposoby o choćby w kremowym sosie z dodatkiem białego wina, soku z cytryny i szpinaku. Japp, kurczak po toskańsku, bo znajdziecie w nim jeszcze koktajlowe pomidorki.

kurczak_toscana_przepis_codojedzenia

Tani obiad z kurczaka

4 porcje

Składniki:

400 g fileta z piersi kurczaka

1 łyżeczka papryki w proszku

sól i pieprz do smaku

4 łyżki masła

puszka  kokosowego mleka, 400 g

1 czosnku solo

1 cebula

150 ml białego wina

2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z jednej cytryny

20 listków świeżej bazylii

100 g świeżego szpinaku

250 g pomidorków koktajlowych

½ łyżeczki płatków chili

sól do smaku

taniobiad_kurczak_codojedzenia_szpinak-wino

Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę i czosnek drobno pokrojone i zeszklij. Smaż 2 minuty. Następnie wlej wino i podwyższ temperaturę. Gotuj aż prawie całe wino wyparuje. Wlej kokosowe mleko, dodaj sok i otartą skórkę z cytryny. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Na drugiej patelni zrumień pomidory na tyle aby się nie rozleciały. Dodaj pomidory do sosu wraz ze szpinakiem i lekko zamieszaj.

Na drugiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i usmaż mięso na złoty kolor po obu stronach. W zależności od grubości fileta smaż około 3 – 5 minut po każdej stronie. Pokrój w poprzek mięśni i dodaj kurczaka do sosu. Podawaj z ryżem i sałatkowym miksem z rzodkiewką i winegretem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *