Kurczak w sosie orzechowym z batatami i chili

Zapraszam na kolejny przepis na obiad z kurczaka. Tym razem przepis na obiad jest na życzenie mojego średniego syna, który jest wielbicielem masła orzechowego z ziemnych orzeszków. Uwielbia je do wszystkiego i podsunął mi pomysł na kurczaka w sosie orzechowym. Oczywiście dla niego sam sos z kurczakiem już by wystarczył ale ja musiałam dodać temu daniu odrobinę finezji w postaci batatów, chili i suszonych pomidorów. Pewnie tak bym mogła dodawać i dodawać…Lubię kolorowo!

przepis na obiad

Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak i myślę, że mi się to udało. Mam nadzieję, że Przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na obiad…Dzisiaj tak się rozgotowałam, że już mam obiad na jutro!

przepis_na _obiad_kurczak

Przepis na obiad

Składniki:

na 4-6 porcji

600 g fileta z piersi kurczaka

1 cebula

1 batat, ok. 300 g

2 ząbki czosnku

1 małe czerwone chili

1 małe zielone chili

6 dużych suszonych pomidorów z zalewie

½ l wywaru z kurczaka lub warzywnego

200 ml masła orzechowego

2 łyżki ghee (masło klarowane)

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

salt att smaka av

Do podania

2 dymki ze szczypiorem

prażone orzeszki ziemne

Kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

kurczak_w_sosie

Mięso kurczaka pokrój w podłużne paski  i zrumień na łyżce masła. Przełóż na talerz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Batata obierz i pokrój w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki. Roztop drugą łyżkę masła i wrzuć cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smaż aż cebula się zeszkli. Wlej wywar z kurczaka, dodaj orzechowe masło i czosnek. Zagotuj sos i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kurczaka i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dopraw sos solą, kminem rzymskim i sokiem z limonki. Posyp dymką pokrojoną w piórka, ziemnymi orzeszkami i zieloną natką. Podaj z ryżem ugotowanym na sypko.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *