Jogurtowy kurczak to nic innego jak orientalny kurczak marynowany w jogurcie i tandoori. Moje dziecie nigdy nie mówią jogurtowy kurczak tylko Amira kurczak. Amira to moja pakistańska przyjaciółka i ona to właśnie nauczyła mnie wiele lat temu jak marynować kurczaka w jogurcie. Zwłaszcza filety z piersi kurczaka zyskują wiele na smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym ryżem i miętowym jogurtem. Dzisiaj jednak zaproponowałam moim milusińskim (zdradzę, że tylko części, bo reszta i tak chciała dodatkowo ryż) brokułowe tabbouleh. Uwielbiam tabbouleh, a że miałam za mało kaszy bulgur zaś w lodówce znalazłam brokuły, więc zaczęłam eksperymentować.
Tabblouleh można przyrządzić z quinoa ale ja i tak wolałam eksperymentować. Brokułowe tabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh. Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze!
Jogurtowy kurczak
Składniki:
na 12 szaszłyków
1 kg filetów z piersi kurczaka
2 łyżki świeżego i utartego imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1½ łyżki tandoori masala
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1½ łyżeczki soli
150 g greckiego jogurtu
2 łyżki oliwy z oliwek
Zacznij od marynowania mięsa. W misce wymieszaj jogurt z imbirem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą i przyprawami. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Przykryj naczynie folią, odstaw w chłodne miejsce i marynuj przez dwie godziny lub przez noc. W międzyczasie namocz drewniane szpikulce lub użyj metalowych. Zamarynowane mięso nadziej na szpikulce i grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając.
Brokułowe tabbouleh
1 mały brokuł
150 g ugotowanego bulgur
2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli
1 mały granat, pestki
3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
garść natki pietruszki
4 gałązki młodej bazylii
sól i czarny pieprz do smaku
Rozdrobnij brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno pokrój natkę pietruszki, bazylię i cebulę. Pokrój w kostkę ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem.
P.S.
Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa.
10 komentarzy
Wygląda pysznie! :)
Wspaniałe danie :) Uwielbiam takie smaki, piękne zdjęcia :)
Dziękuję bardzo!
Szaszłyki na zielonej pierzynce wyglądają świetnie. Super danie.
Dzięki Ela!
Ale to apetycznie wygląda :D
Niestety (bądź stety) obecnie jestem na poście dr Dąbrowskiej więc takie specjały muszą poczekać ;p
Całość powala na kolana!
Pięknie to wygląda i super pomysł na jutrzejszy obiad :) dziś ravioli córcia szykuje :) ja mam wolne od kuchni :) ferie są super
Musiałam tutaj dodać komentarz! No musiałam ! WcZoraj zaserwowalam to mężowi na obiad i ochów i achów nie było końca! To było wspaniałe doznanie! Wszystko idealnie ze sobą współgrało, a kurczak BOSKI! Wszystkie przepisy z Pani strony, które wypróbowałam do tej chwili to same pyszności! Będę testować dalej! Jest Pani wspaniała! Gratuluję bloga ❤️
Jest mi niezmiernie miło, że lubi Pani mojego bloga. Pozdrawiam!