Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh

Jogurtowy kurczak to nic innego jak orientalny kurczak marynowany  w jogurcie i tandoori. Moje dziecie nigdy nie mówią jogurtowy kurczak tylko Amira kurczak. Amira to moja pakistańska przyjaciółka i ona to właśnie nauczyła mnie wiele lat temu jak marynować kurczaka w jogurcie. Zwłaszcza filety z piersi kurczaka zyskują wiele na smaku jeśli są marynowane w jogurcie. Są kruche i soczyste. Nie przesadzę, że rozpływają się w ustach. Zazwyczaj szaszłyki z kurczaka, które oczywiście grilluję podaję z szafranowym ryżem i miętowym jogurtem. Dzisiaj jednak zaproponowałam moim milusińskim (zdradzę, że tylko części, bo reszta i tak chciała dodatkowo ryż) brokułowe tabbouleh. Uwielbiam tabbouleh, a że miałam za mało kaszy bulgur zaś w lodówce znalazłam brokuły, więc zaczęłam eksperymentować.

jogurtowy kurczak

Tabblouleh można przyrządzić z quinoa ale ja i tak wolałam eksperymentować. Brokułowe tabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh. Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania. Nic jednak nie szkodzi na przeszkodzie zamarynować mięso na noc. Będzie jeszcze lepsze!

kurczak jogurtowy

Jogurtowy kurczak

Składniki:

na 12 szaszłyków

1 kg filetów z piersi kurczaka

2 łyżki świeżego i utartego imbiru

4 ząbki czosnku

1 łyżka czerwonej papryki

1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu

1½ łyżki tandoori masala

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

1½ łyżeczki soli

150  g greckiego jogurtu

2 łyżki oliwy z oliwek

jogurtowy kurczak przepis

Zacznij od marynowania mięsa. W misce wymieszaj jogurt z imbirem, imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą i przyprawami. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj z marynatą. Przykryj naczynie folią, odstaw w chłodne miejsce i marynuj przez dwie godziny lub przez noc. W międzyczasie namocz drewniane szpikulce lub użyj metalowych. Zamarynowane mięso nadziej na szpikulce i grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając.

Brokułowe tabbouleh

1 mały brokuł

150 g ugotowanego bulgur

2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli

1 mały granat, pestki

3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy

garść natki pietruszki

4 gałązki młodej bazylii

sól i czarny pieprz do smaku

tabbouleh

Rozdrobnij brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno pokrój natkę pietruszki, bazylię i cebulę. Pokrój w kostkę ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem.

szaszłyki jogurtowy kurczak

P.S.

Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *