Sałatka Cezar to taka sałatka , którą za każdym razem można uzupełnić o nowe składniki. Z powodzeniem można do niej dodać grillowanego kurczaka owoce morza, bekon czy zrezygnowaćz grzanek. Sałatka Cezar to jak każda inna sałatka ale to co ją wyróżnia spośród innych warzywnych czy mięsnych sałatek to dressing zrobiony między innymi z anchois, czosnku i żółtka. Niektórzy dodają również utarty parmezan. Ja dzisiaj wolałam posypać moją sałatkę Cezar świeżo startym parmezanem.
Przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem
Składniki:
na 2 porcje
- 1 filet z kurczaka
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20g parmezan, świeżo starty
- 70 g rukoli
- 1 avocado
- 1 pomidor
- ½ mała cebula czerwona
Dressing Cezar
- 1 anchois
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 dl oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego, biały
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Zrób marynatę z tymianku, oleju i przypraw i natrzyj nią kurczaka.
- Marynuj mięso przez godzinę, a następnie usmaż lub ugrilluj.
- Umyj i oczyść warzywa. Podziel na drobne kawałki i ułóż ładnie na półmisku.
- Dodaj kurczaka, pokrojonego na drobne kawałki.
- Calosć posyp parmezanem.
- Wymieszaj żółtko z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem oleju rzepakowego.
- Wlej cienkim strumieniem olej, cały czas ubijając. Sos powinien być gęsty ale lejący.
- Polej sałatkę dressingiem przed podaniem.
Obojętnie z jakimi składnikami zrobisz sałatke Cezar to jest ona warta wypróbowania. Lekka, sycąca, a przede wszystkim smaczna stanowi świetny pomysł na szybki obiad.
1 comment
pyszna sałatka…;)