Sałatka Cezar z kurczakiem to taka sałatka , którą za każdym razem można uzupełnić o nowe składniki. Z powodzeniem można do niej dodać grillowanego kurczaka, czy grillowany halloumi, czy też zrezygnować z grzanek. Sałatka Cezar to typowa sałatka na lato ale to co ją wyróżnia spośród innych warzywnych czy mięsnych sałatek to dressing zrobiony między innymi z anchois, czosnku i żółtka. Niektórzy dodają również utarty parmezan. Ja dzisiaj wolałam posypać moją sałatkę Cezar świeżo startym parmezanem.
Sałatka Cezar z kurczakiem
2 porcje
Składniki:
1 filet z kurczaka
sól i pieprz
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
20 g parmezan, świeżo starty
70 g rukoli
1 avocado
1 pomidor
½ mała cebula czerwona
Dressing Cezar
1 anchois
1 żółtko
1 ząbek czosnku
1 dl oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego, biały
sól i pieprz
Zrób marynatę z tymianku, oleju i przypraw. Natrzyj nią kurczaka. Marynuj mięso przez godzinę, a następnie usmaż lub ugrilluj.
Umyj i oczyść warzywa. Podziel na drobne kawałki i ułóż ładnie na półmisku. Dodaj kurczaka, pokrojonego na drobne kawałki. Calosć posyp parmezanem. Wymieszaj żółtko z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem oleju rzepakowego.
Wlej cienkim strumieniem olej, cały czas ubijając. Sos powinien być gęsty ale lejący. Polej sałatkę dressingiem przed podaniem.
Obojętnie z jakimi składnikami zrobisz sałatkę Cezar to jest ona warta wypróbowania. Lekka, sycąca, a przede wszystkim smaczna sałatka stanowi świetny pomysł na szybki obiad.
1 Komentarz
pyszna sałatka…;)