Wspomniałam już kiedyś, że uwielbiam zbierać grzyby. Tu, w lasach skandynawskich natknęłam się na takie rodzaje grzybów, obok których przedtem tylko przechodziłam lub wcale nie znalazłam w Polsce. Na zdjęciu u góry to bardzo popularny pieprznik trąbkowaty, spokrewniony z kurką. To właśnie z pieprzników, które znalazłam w niedzielę przyrządziłam biff Stroganoff. Kto powiedział, że Stroganoff musi być tylko z pieczarkami!
Przepis na potrawkę Stroganoff z wołowiny z grzybami leśnymi
Składniki:
na 6 porcji
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1 cebula, duża
- 1 ząbek czosnku, duża
- 300 g świeżych gzrzybów leśnych, ja nazbierałam pieprzników trąbkowatych
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy, gruboziarnistej
- 2-3 dl gorącej wody
- 1 łyżeczka papryki
- 2 ½ dl kwaśnej śmietany
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
- Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę.
- Oczyść grzyby i podziel je trochę, jeżeli są bardzo duże.
- Pokrój mięso w podłużne paski.
- Podsmaż cebule i grzyby w głębokiej patelni, po czym dodaj mięso, a na końcu grzyby.
- Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj również przecier pomidorowy i musztardę.
- Duś wołowinę pod przykryciem okolo 1,5- 2 godziny, podlewając gorącą wodą.
- Na końcu podpraw potrawkę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj gulasz Stroganoff z kopytkami lub świezymi bułeczkami.
2 komentarze
Wygląda apetycznie:)
Dziekuje Malgorzata. Bardzo lubie Stroganoff