Wspomniałam już kiedyś, że uwielbiam zbierać grzyby. Tu, w lasach skandynawskich natknęłam się na takie rodzaje grzybów, obok których przedtem tylko przechodziłam lub wcale nie znalazłam w Polsce. Na zdjęciu poniżej to bardzo popularny pieprznik trąbkowaty, spokrewniony z kurką. To właśnie z pieprzników, które znalazłam w niedzielę przyrządziłam biff Stroganoff. Kto powiedział, że przepis na potrawkę Stroganoff musi być tylko z pieczarkami!
Przepis na potrawkę Stroganoff
6 porcji
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości
1 cebula, duża
1 ząbek czosnku, duża
300 g świeżych gzrzybów leśnych, ja nazbierałam pieprzników trąbkowatych
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy, gruboziarnistej
200 / 300 ml gorącej wody
2 łyżeczki papryki w proszku
250 ml kwaśnej śmietany
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść grzyby i podziel je trochę, jeżeli są bardzo duże. Pokrój mięso w podłużne paski.
Podsmaż cebule i grzyby w głębokiej patelni, po czym dodaj mięso i smaż, aż mięso się lekko zrumieni i przestanie krwawić. Wlej wrzątek. potrawkę solą, pieprzem i papryką. Dodaj również przecier pomidorowy i musztardę.
Duś wołowinę pod przykryciem i na małym ogniu około 1,5- 2 godziny, podlewając gorącą wodą w razie potrzeby. Na końcu podpraw potrawkę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj gulasz Stroganoff z kopytkami lub świeżymi bułeczkami.
2 komentarze
Wygląda apetycznie:)
Dziekuje Malgorzata. Bardzo lubie Stroganoff