Zapraszam na mielone kotlety z wołowiny. Do mielonych z grilla potrzebne jest mięso dobrej jakości, a więc takie, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. Tłuszcz to gwarancja, że kotlety mielone z wołowiny będą miękkie i soczyste. Najlepiej więc zrobić kotlety z mielonego karczka lub antrykotu. Takie mięso ma sporo tłuszczu i jest idealne do grillowania.
Bardzo lubię mielone kotlety, więc kiedy je już robię to jest to duża porcja. Moje dzieci lubią mielone, koniecznie z sosem. Sos grzybowy to jeden s sosów, który przyrządzam właśnie do mielonych.
Mielone kotlety z wołowiny
Składniki:
na 16 kotletów
1 kg mielonego z wołowiny
125 g twarożku
50 ml śmietanki
2 czubate łyżki / 30 g parmezanu,
3 jajka
2 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżka soli
czarny pieprz do smaku
Do dużej miski włóż twarożek, śmietankę, wbij jajka. Dodaj parmezan, przyprawy, sól i lekko zmiksuj. Włóż pietruszkę i zmieloną wołowinę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Nastaw grill. Grilluj kotlety na złoty kolor około 10 minut. Podaj mięso z koperkowymi ziemniakami, grzybowym sosem i rzodkiewkami.
12 komentarzy
Uwielbiam mielone, a Twoje prezentują się wyśmienicie! Narobiłaś mi apetytu :)
Dziękuję!
Nie znałam jeszcze tego przepisu (w składzie: twarożek, śmietanka, parmezan…), zapowiada się dobrze, na pewno wypróbuję :-)
Polecam!
Mięska nie jemy ale takie ziemniaczki z sosem grzybowym byśmy sobie chętnie zjadły :D
Uwielbiam mielone. )
Ja też!
Zakochałam się w tym przepisie :) Koniecznie muszę wypróbować :)
Polecam! Kotlety są bardzo smaczne!
Już dawno nie jadłam mielonych! A grillowanych nigdy. Narobiłaś mi ochoty :)
Polecam!
100% mój smak, mogłabym się żywić samą wołowiną (i serem) ;)