Witam Kochani na polskiej ziemi. Dojechałam na moje włości i w końcu jako tako zainstalowałam się w domu…Rodzinka spragniona moich wypieków, więc wypadało rozpocząć urlop na słodko. Upiekłam pyszne ciasto z cytrynowym kremem i truskawkami.
Ciasto jest kremowe i bardzo cytrynowe! Cytrynowy krem jest łatwy w przyrządzeniu, a do tego bardzo uniwersalny. Można go również wykorzystać do deserów. Do cytrynowego kremu świetnie pasują truskawki. Wczoraj wybrałam się po raz pierwszy na targ właśnie po truskawki. Niezbyt słodkie….słońce nie chce świecić….Od jutra ma być już ładnie, przynajmniej kilka dni, więc i truskawki nabiorą rumieńców i być może będą słodsze. Mimo wszystko byłam zadowolona z ciasta.
Cytrynowy krem jest nie tylko mocno cytrynowy ale również słodki. Na spód ciasta można upiec biszkopt lub przyrządzić go z pokruszonych ciastek np. z digestive. Ja upiekłam prosty biszkopt, który podzieliłam na 3 placki. Dwa zamroziłam, a trzeci wykorzystałam do ciasta.
Ciasto z cytrynowym kremem
Składniki:
okrągła foremka o średnicy 22 cm lub regulowana obręcz
1 placek biszkoptowy, tutaj przepis
10-12 + 20 truskawek
Krem cytrynowy
¾ l śmietanki kremówki, 36%
150 g cukru
skórka i sok z 2 cytryn
Upiecz biszkopt według przepisu, który znajdziesz klikając w link. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki. Jeden placek umieść na talerzu i otocz ściśle metalową obręczą. Jeśli nie dysponujesz obręczą użyj tortownicy z otwieranym bokiem. Przekrój 10-12 truskawek na pół i ułóż wzdłuż boku, przekrojoną częścią do zewnątrz. Cytryny wyszoruj, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. W małym rondelku zagotuj śmietankę z cukrem cały czas mieszając. Dodaj sok z cytryny, otartą skórkę i gotuj krem przez 8-10 minut. Lekko przestudzony krem wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na około 3 godzin. Krem zastygnie, będzie gęsty i aksamitny. Kiedy krem zastygnie udekoruj ciasto resztą truskawek.
12 komentarzy
Prawdziwe niebo! Niebo zarówno dla oka, jak i podniebienia! Bajeczne ciasto <3
To ciasto jest pyszne, bo krem jest bardzo dobry!
O jejciu… To ciasto skradło moje serducho :) Wygląda obłędnie… :)
Ja jeszcze nie jadłam w tym roku truskawek, ale muszę koniecznie to nadrobić. A takie ciacho? Niebo w buzi! ♥
O tak!
Chyba dam się skuciś i zrobię na weekend.
ale pyszności!!!
Świetny pomysł na zjedzenie sezonowych owoców :)
O mmmammmo! Obłędnie to wygląda :) Dzięki za inspirację na kolejny wypiek :)
Nie dość, że pyszne jedzenie, to jeszcze przedstawione na przepięknych zdjęciach!
Witam, czy krem równie dobrze zastygnie jeśli umieszczę w nim cząstki truskawek jeszcze przed zastygnięciem?
pozdrawiam
Krem zastygnie ale truskawki się schowają, bo opadną na dno