Sałatka z bobem z awokado sosem

Sałatka z bobem i awokado sosem…Co kraj to obyczaj! W Polsce świeży bób można spotkać na każdym kroku, a w Szwecji trafiam jedynie na mrożony. Na bób czekam cały rok! Jemy go z mężem ugotowany bez dodatków lub w sałatce. Sałatka z bobem to pożywne danie. Lekka i kolorowa. Zadowoli każdego bobożercę! Do tego lampka czerwonego wina i jestem w siódmym niebie.

sałatka z bobem

Bób to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na Bliskim Wschodzie. Irańczycy przyrządzają ryż z bobem. Dodają go również do gulaszy. Najczęściej łączą go z suszonym koprem i szafranem. Chyba jeszcze bardziej polubiłam bób  dzięki mojemu mężowi.

sałatka_bób

Sałatka z bobem

Składniki:

na 2 porcje

100 g kolorowej sałaty, u mnie szpinak i rzymska sałata

garść koktajlowych pomidorów

200 g ugotowanego bobu

2 dymki

2 jajka

Sos z awokado

1 awokado

200 ml jogurtu

2 łyżki natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

1 łyżka soku z cytryny

bób_przepis

Podziel sałatę na kawałki. Ułóż na półmisku. Dodaj pokrojone na pół pomidory, pokrojoną w piórka dymkę i pozbawiony łupin bób. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do sałatki. Wrzuć pokrojone awokado do blendera. Dodaj pokrojoną pietruszkę, jogurt, sok z cytryny. Dopraw solą i zmiksuj na gładki sos. Polej sałatkę sosem przed podaniem.

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.